Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ätbart gick hem

För fjärde året i rad ordnades plantbyte på Bergviks industrimuseum. Tomater bytte ägare, fikabröd slukades och frågestunden ville aldrig ta slut.

På söndagen kunde inbitna trädgårdsfantaster lyssna till föredrag av trädgårdsmästaren och trädgårdsdesignern Pernilla Selberg på Bergviks industrimuseum. Frågestunden utnyttjades till max av publiken, med frågor om gurkor, tomater, squash och vedaska i jorden. Ja, det är för kallt att ställa ut gurkplantan som kräver en nattemperatur på över 10 grader. Nej, det ska inte vara mycket vedaska på bärbuskarna, bara några matskedar.

Arrangören Anita Östlund från Bergviks Allting var nöjd med dagen.

– Vi öppnade klockan tolv, men halv tolv var det redan massor av folk här. Efter några timmar var det nästan ingenting kvar på borden hos de som sålde plantor, säger hon.

Christina Nordin, Vannsätter, sålde tomater, Dahlior, grönkål och pumpor på söndagen.

– När man sår frön får man så mycket över, det är ypperligt att kunna byta och sälja plantor en sån här dag. Men jag har gått back eftersom jag köpt mer än jag sålt, säger hon och visar upp nyfyndade Perenner.

Hon hade 20 sorter med, och åkte hem med betydligt mindre. Det märks att det våras för de planteringssugna.

– Grönsakerna är populärast, det som är ätbart, säger Christina Nordin.

Inger Hansson och Mikael Henriksson har ett växthus hemma i Bodarne. Mikael är utbildad trädgårdsmästare, men yrket har med åren blivit en hobby i stället. Mest gillar han att odla Petunier, ett minne från ungdomen när han odlade blomman. Inger gillar sådant som man kan äta.

– Det är växandet som är roligt, att så ett frö och se hur det växer. Att sortera bland växterna och plantera om, det är som meditation och väldigt avkopplande, säger Inger Hansson.

I växthuset därhemma har de en kamin, sittgrupp och vinrankor från taket. Det som blev över från söndagens försäljningstillfälle förser de släkt, vänner och arbetskamrater med. De inte bara sålde under dagen, de införskaffade även en ny tomatsort.

– Det är en svart tomat som heter Krim, säger Mikael Henriksson.