Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtalad polis får behålla jobbet

Rikspolisstyrelsen har nu yttrat sig i målet där en polis i Hälsingland åtalats för tjänstefel. Personalansvarsnämnden anser inte att gärningen är tillräckligt allvarlig för att den åtalade polisen ska bli av med sin tjänst.

Annons

Det tjänstefel polisen åtalas för är att, i rollen som lokalt befäl, ha vetat om att en efterlyst 23-åring hade frihetsberövats, men underlåtit att anmäla detta till åklagaren. Inte heller efterlysningen drogs tillbaka trots att den efterlyste nu satt bakom lås och bom.

Åklagarkammaren i Gävle har anmält händelsen och till sitt stöd har man bland annat ett vittnesmål från en kollega till den misstänkte polisen. Denne hävdar att polisen i fråga blivit informerad om att den efterlyste blivit frihetsberövad och som ansvarig chef borde den åtalade polisen ha agerat utifrån denna vetskap.

Polisen själv förnekar brott. Om det verkligen har begåtts ett tjänstefel, ska prövas av Hudiksvalls tingsrätt.

I yttrandet från Personalnämnden vid Rikspolisstyrelsen konstaterar man emellertid att polisen, alldeles oavsett om han döms eller inte, kommer att få behålla sitt jobb. Den gärning han enligt åtalet misstänks för anses inte vara tillräckligt allvarlig för att han ska skiljas från sin anställning.