Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åt var och ens behov

/

Ungar, böcker, hundar och politik. Fyra ord som sammanfattar Vänsterpartisten Laila Nyström. Bland hundarna på sin altan i Delsbo visar hon upp sitt smultronställe.

Annons

Åtta hundar springer kring benen på Laila Nyström när vi kliver in på gården i Delsbo. Stora, små, lurviga och kala och alla med sin egen personlighet försäkrar hon.

Sitt smultronställe har hon på altanen i Delsbo. Hon älskar att sitta i den svarta skinnfåtöljen och se på när alla hennes hundar leker med varandra på gräsmattan.

Miranda, den äldsta av hundarna, skaffade familjen för tio år sedan. Laila Nyström har en sambo och tre barn med funktionshinder och det visade sig snabbt att hunden var utmärkt för dem allihop. Den ensamma hunden fick valpar som de inte kunde släppa ifrån sig och flera gånger har de tagit hand om vänners hundar som blivit kvar, men nu börjar det säga stopp.

- Det är så svårt att skilja sig från dem när de väl har kommit hit, säger Laila Nyström.

Hundarna använder de dessutom för att hjälpa andra funktionshindrade. Närheten till djur fungerar som terapi och familjen startade därför för några år sedan ett eget vårdhundsföretag.

Laila Nyström har ända sedan hon var liten varit bestämd över att om man vill ändra på något ska man också göra det. Inga politiker fanns i familjen där hon var yngst och ensam driven. Redan som 13 år var hon ändå elevrådsordförande och aktiv i Socialdemokratiska ungdomsförbundet. Efter några år kände hon däremot att sossarna drog sig för långt åt höger och hon försökte därför starta upp Socialdemokratisk alternativ, men projektet lyckades inte. Laila Nyström återvände därför till Socialdemokraterna där hon var med ända tills för fem år sedan då hon tillsammans med sin sambo och sina barn bytte Stockholm mot Hälsingland. Laila Nyström sökte upp Socialdemokraterna i Hudiksvall, men kände inte att hon fick någon respons från partiet. Hon träffade däremot Vänsterpartister som hon trivdes bra med och kände också att deras åsikter egentligen låg närmre hennes egna så hon valde att byta bana.

Familjen hittade ett hus med stor tomt i Delsbo som de snabbt blev fästa vid och nu trivs alla utmärkt. Två av barnen har gått i Ede skola och en av dem i Waldorf.

- Vi har varit väldigt besvärliga föräldrar som har ställt mycket krav. Jag är inte nöjd med skolan. Det är för stora grupper och fasta mallar. Egentligen är jag inte för friskolor, men Waldorf här tycker jag har fungerat mycket bättre för min dotter, säger hon.

Hon beskriver det som klyschigt men tycker ändå att "åt var och en åt dess behov" passar bra in på hur hon tycker att samhället ska fungera. Funktionshindrades rättigheter ligger varmt om hjärtat. Dagligverksamheten måste utökas, fler gruppboenden byggas och det behövs mer personal till skolorna som är specialiserade på det som de gör. Speciellt osynliga funktionshinder och rörelsehindrade utan funktionshinder måste uppmärksammas mer. Samtidigt är hon medveten om pengarna som alltid sätter käppar i hjulen.

- Det är viktigt att vi tänker på hur vi använder våra resurser. Det som ser bra ut på papper fungerar inte alltid så bra i praktiken, säger hon.

Laila Nyström är utbildad fritidspedagog men har inte arbetat på femton år. Under åren som gått har hon istället valt att ta hand om sin familj och jobbat extra som personlig assistent. Till hösten bryts pausen. Hundar och familj lämnas hemma och Laila Nyström tar återigen ett kliv in i arbetslivet bland barnen.

Mer läsning

Annons