Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ät din prinskorv med gott samvete

Nu i juletid så svämmar tidningarna över av insändare från vegangrupper, som vill få oss att sluta äta korv, julskinka, revben och annat gott, skriver Landsbygdspartiet, som värnar de animaliska rätterna på julbordet.

Men utan kor, grisar, får, getter och höns skulle det varken finnas veganer eller djurrättsaktivister. Ja, inga andra människor heller. Det är dessa djur som är grunden till hela vår kultur.

Det finns väldigt lite ute i naturen för oss människor att äta. Inte ens en fin sommardag kan man äta sig mätt. Försök gärna! Det mesta är gräs, träd, blad och buskar.

Vår kultur började utvecklas, när vi förstod att ta djuren till hjälp. Vi lärde oss att släppa ut en ko på morgonen, ta in henne på kvällen, mjölka, göra ost och smör. Plötsligt hade det för oss osmältbara gräset omvandlats till något som vi kunde äta. Getter kunde äta de taggigaste buskar och sen mjölkas. Grisar och höns gick och rotade och vi fick fläsk och ägg. Dessutom utan någon större kraftansträngning. Till att odla jorden med hackor åtgick det oftast mer energi, än vad som kunde utvinnas av det man odlade. Ett problem som delvis gäller även i dagens rationella jordbruk. Något mera energieffektivt och utsläppsneutralt än betesdjur finns inte.

Nej, vi kunde lugnt mjölka våra kor, slakta våra grisar och använda vår energi till allt det som skulle leda fram till dagens samhälle.

Detta har den urbaniserade människan helt glömt bort. Det är omoraliskt och barbariskt att slakta djur. Dricka upp mjölken för den stackars kalven! Men samma organisationer, som anser det grymt att slakta en gris, tycker det är ok att vargen får bita ihjäl älgar, får och hundar och börja äta på dem medan de kanske ännu lever.

Visst finns det mycket man kan invända emot när det gäller djurhållning i stor skala. Men det är ju så samhället har velat ha det. Maten ska vara så billig som möjligt, medan annat gärna får kosta.

Köp svenskt och strunta i all antiköttkampanj. Ät din julskinka, revben och prinskorv med gott samvete. Tänk med tacksamhet på djuren som ger oss mat. Djur som aldrig skulle ha funnits, i fall det inte var tänkt att de – samtidigt med ett bra liv – skulle ha denna uppgift.

Erika Sörengård

ordförande Landsbygdspartiet oberoende, LPo, samt övriga styrelse

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel