Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökandes busskort ska förändras

Situationen med de asylsökandes busskort fungerar dåligt. Det tycker även Migrationsverket och X-trafik.

De hade därför ett möte på fredagen och diskuterade möjliga lösningar på problemet.

För en dryg vecka sedan stod det klart att de asylsökande som bor i bland annat Ljusne inte längre kommer att få varsitt månadskort på X-trafik av Migrationsverket. I stället får varje familj ett busskort laddat med 10 resor per månad.

Reaktionerna har varit starka bland de drabbade och även asylhälsan i Söderhamn har reagerat på att många nu inte har möjlighet att ta sig till olika typer av aktiviteter i Söderhamn – något som är viktigt för många asylsökandes psykiska hälsa.

Men även för Migrationsverket orsakar det nya systemet mycket problem med upprörda människor som inte förstår hur det fungerar eller inte förstår varför de drabbas av neddragningen.

På fredagen hade därför enhetschefen på Migrationsverket i Söderhamn Lars Ulander ett möte med Lars Björling, affärschef på X-trafik och Therese Nilsson, försäljningsutvecklare.

– Vi har diskuterat situationen med utgångspunkt i Ljusne, men även med andra orter för ögonen och gjort en kartläggning av hur många som har behov av resor och vilka dessa behov är. Vi har också diskuterat flera olika lösningar och alternativ, säger Lars Ulander.

Han vill inte gå in på hur dessa lösningar och alternativ ser ut mer konkret, men berättar att det framförallt handlar om att systemet måste bli enklare att förstå, men inte kosta lika mycket som månadskorten.