Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande: "Vi skäms för det här"

Efter lördagens sittstrejk på Svanbacken i Delsbo tar nu andra asylsökande avstånd från manifestationen mot maten.

Lars Ulander är chef för mottagningsverksamheten i Gävleborg. Han menar att det är väldigt vanligt med olika klagomål på boenden för asylsökande. Men han tror en bakomliggande faktor kan vara frustration.

– De som får lagad mat får lägre dagpenning. Alla vill helst ha lägenhet och högre dagersättning, och klara sig själva. På ett tillfälligt boende med helpension begränsas deras möjligheter, och det kan skapa frustration, säger Lars Ulander.

Det var på lördagen som ett antal asylsökande från Svanbackens asylboende sittstrejkade på vägen utanför anläggningen i en protest mot vad de uppfattade som dålig mat.

Chrille Sidfäldt jobbar som platschef på Svanbacken. När gruppen med asylsökande protesterade på lördagen pratade han med två i gruppen som ställde upp som talespersoner.

– Flera av de som protesterade har bott här en längre tid, på grund av brist på bostäder. De befinner sig i ett utsatt läge. Vi serverar mat av både svensk och internationell karaktär. Vi serverar även speciell mat för dem som är diabetiker, vegetarianer och har speciella behov så som till exempel gluten och laktos m.m. Vi tar hänsyn till ramadan men tar även hänsyn till den kristna ortodoxa fastan fastän det inte står i avtalet med migrationsverket.

Jalal Altaweel är asylsökande från Syrien och tycker maten som serveras är väldigt bra.

– Maten är god och nyttig. Det är ungefär samma mat som vi äter i Syrien, ris, kyckling, kött, pasta, säger han.

Jalal Altaweel har bott på Svanbacken i två månader och tycker inte det finns någonting om att klaga på när det gäller maten.

– Det var några som blev upprörda här över maten, men jag fårstår inte varför. Vi är 170 personer här och de var bara 20 eller 25 personer som var missnöjda. Jag tycker det är synd att alla här ska komma att ses som folk som klagar. Vi är väldigt tacksamma över att vi får vara här, säger Jalal Altaweel.

Hassan kommer från Tunisien och har varit på Svanbacken i sex månader. Han har heller inget emot maten.

– Maten här är helt ok, det är inga problem. Vi är glada över att vara i Sverige. I Italien och Frankrike finns det asylsökande som bor på gatan, säger Hassan.

– Vi kommer inte hit för att vi är hungriga. Vi kommer hit för att det är krig i Syrien, säger Jalal Altaweel.

Benipal Kattina är syrier och har bott på Svanbacken i två månader. Han tycker maten är jättebra, och äter den gärna.

– Maten här är hälsosam, ren och god. Vi skäms för det här, vi vill inte ses som otacksamma. Vi är tacksamma för det som personalen gör här och det som den svenska staten ger oss, säger Benipal Kattina.