Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande kvinna fruktar för sitt liv

Hon reste hit med en önskan om att få leva ett liv i trygghet, fritt från rädsla. Men hennes ansökan om uppehållstillstånd avslogs.

För drygt ett år sedan kom Ghamarnaz Avrash från Iran till Sverige. Idag finns hon i Hudiksvall, men för knappt två veckor sedan mottog hon beskedet om att hon inte får stanna kvar.

Stora delar av hennes ansikte och kropp täcks av svåra brännskador, som uppkom 1993. Hon berättar att hon efter det blev socialt utstött i Iran. När hon vistades bland folk fick hon ofta höra elaka kommentarer om sitt utseende. Ghamarnaz Avrash förklarar att hon ville komma till Sverige, främst för att landet är känt för att skydda kvinnor.

När hennes bror berättade för henne om kvinnornas rättigheter i landet, beslutade hon sig för att resa hit. Med sitt hemlandspass reste hon ut ur Iran utan problem. Och det var delvis därför som hon nekades tillstånd att stanna.

– Detta hade knappast varit möjligt om du varit av intresse för de iranska myndigheterna, skriver Migrationsverket i sitt beslut.

Sedan Ghamarnaz Avrash fick beskedet har hon vårdats på Hudiksvalls sjukhus. Känslan av maktlöshet fick henne att matvägra. Om hon tvingas återvända, riskerar hon förföljelse på grund av sin politiska uppfattning. Hon säger att hon är rädd för vad som väntar henne där och fruktar för sitt liv.

Läs hela artikeln i onsdagens HT.