Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande från Alfta ställer ut på Kolhusudden i Svabensverk i sommar

Konstutställningen på natursköna Kolhusudden i Svabensverk får i sommar även bidrag, konstinstallationer skapade av åtta asylsökande från AlftaQuren. 21-årige Hasan Hifzy från Damaskus är en av dem.

Läs mer: Smakprov från Kolhusudden ställdes ut i Edsbyns bibliotek 2014

– Jag ser verkligen fram emot det här och blev inspirerad att skapa något very special. Svabensverk är så vackert och fridfullt. Alla verkar så snälla och välkomnande. Det känns som att komma hem, säger han.

Hasan och ytterligare sju asylsökande från AlftaQuren besökte Svabensverk för att närmare bekanta sig med de lokala konstnärerna i Svabensverk och se hur det ser ut på Kolhusudden.

Den 13 juni återvänder de till bruket för att under en vecka jobba tillsammans med byborna.

Läs mer: Eldskulpturer i Svabensverk

Projektets konstärliga ledare Marga Boustedt, som har jobbat som bildlärare innan hon blev pensionär, har dessutom vid tre tillfällen besökt AlftaQuren för att lära känna konstnärerna där och ha bildlektioner.

– Vi tycker att det ska bli spännande att de ska bo här och dela vår vardag under en vecka. Vi får en chans att lära känna varandra och får ett annat utbyte som inte handlar om bara rent praktiska saker, att jobba, säger Marga Boustedt.

– Det blir ny energi och en vitamininjektion med nya människor. Vi behöver verkligen deras hjälp och vi ska hjälpa dem. Det ska också bli kul att under förberedelsetiden hinna umgås och äta ihop, säger Hällpetters Maria Bergström.

– Drömmen vore att några av dem skulle gilla Svaben och flytta hit. Men det är väl svårt med tanke på kommunikationerna till skola och jobb. Vi har som bekant ingen busslinje till centralorten, säger Marga Boustedt.

Hällpetters Maria Bergström tycker det är roligt att det åter blir utställning av konstinstalaltioner på Kolhusudden. I fjol tog man en paus. I år är det den tredje sommaren utställningen ordnas ute i det fria. Tidigare somrar har man haft över tusen besökare varje år.

Invigning blir det på midsommardagen och sedan finns utställningen på plats under juni, juli och augusti månad ut.

Kolhusudden är belägen centralt i Svabensverk och det mesta av materialet till installationerna är hämtat från naturen. Men för att få lite färgklickar så kommer man att garnbomba byn med virkade blommor.

Hällpetters Maria Bergström utmanar och uppmanar därför Ljusnans läsare att sätta igång att virka blommor.

– Det vore toppen om fler hjälper till att låta bruket blomma. Kul att se hur många blommor vi kan få ihop om vi hjälps åt, säger hon.

Läs mer: Välbesökt konstutställning på Kolhusudden - Konstudden - första sommaren 2013