Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande flyttar in på Njutångersgården

På måndagen flyttade de första asylsökandena in på Njutångersgården i Njutånger. I ett första skede har 37 asylsökande flyttat in i lokalerna.

Njutångersgården har avtal med Migrationsverket om 120 platser för asylsökanden.

– Vår önskan är att vi ska kunna hålla hälften av platserna i beredskap inför jul och nyårshelgen. Då vet vi av erfarenhet att man vill tömma transitboenden för att ha plats för inflyttning för strömmen som brukar komma i början av året, säger Lars Ulander, chef på Migrationsverket i Söderhamn.

Men trots att tillströmningen av asylsökanden har minskat med ungefär 1 000 personer den senaste veckan tror Lars Ulander inte att platserna på Njutångersgården kommer stå tomma.

– Det är oftast lättare för alla om man får öka antalet platser successivt, både för de som bor på orten och för de som ska komma in i samhället. Vi vet inte om nedgången i tillströmningen är något tillfälligt. Det är ganska osannolikt att boendeplatser står tomma så säkerligen kommer det komma fler asylsökande de närmaste veckorna till Njutångersgården, säger Lars Ulander.

37 personer har fått flytta in på Njutångersgården i ett första skede, de asylsökande kommer från 14 olika länder runt om i världen. Bland annat kommer de från Syrien och Eritrea. Migrationsverket försöker placera familjer i lägenheter där det är möjligt, men det är stor brist på lägenheter för asylsökanden.

– De bor så här tills de får ett besked om de får stanna eller inte. De får sina basbehov tillgodosedda, de får information, mat och tak över huvudet, säger Lars Ulander.

Migrationsverket har stor brist på boendeplatser i hela landet. I Ångermanland och Jämtland planeras det för ungefär 1 200 lägenhetsplatser.

– Där håller man på och möblerar upp lägenheterna. Det kommer leda till att stora volymer kommer kunna flyttas dit, säger Lars Ulander.

De asylsökande som nu flyttat in på Njutångersgården kommer att stanna där tills de får ett besked om de får ett uppehållstillstånd eller inte.

– Syrier får väldigt snabbt besked om vilket beslutet blir, inom en månad brukar de fåt ett besked. Vi försöker ha en sådan kort beslutsgång som möjligt, säger Lars Ulander.