Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande får vänta allt längre på besked

Väntetiden för att få överklagan prövad gällande uppehållstillstånd har ökat kraftigt de senaste åren. Antalet mål gör att migrationsdomstolarna får allt svårare att klara målen.

Det finns tre migrationsdomstolar i Sverige som tar hand om överklagade asylmål. En i Stockholm, en i Malmö och en i Göteborg. Alla överklagade mål från Gävleborgs län hamnar i Länsrätten i Stockholm, där Stockholms migrationsdomstol finns.

- En stor målinströmning har gjort att vi inte har hunnit med, trots att vi faktiskt har ökat produktiviteten de senaste åren, säger Peter Enander, chefsrådman på Länsrätten i Stockholm.

•Vad kan den ökade inströmningen bero på?

- Det är speciellt många Somaliamål och Irakmål. Jag har personligen inte så bra koll på läget i Somalia, men det verkar vara gräsliga förhållanden där. Målen från Irak har ökat i takt med att läget i landet har stabiliserats. Det blir väsentligt färre bifall nu. Förut beviljades så gott som alla från Irak att få stanna och då nådde det ju inte oss, säger Peter Enander.

Migrationsdomstolarna har som mål att väntetiden ska vara maximalt 5,2 månader. Hittills under 2009 har genomsnittstiden i Stockholm i stället varit 6,5 månader och mediantiden 6,4 månader.

- Vi måste försöka hitta ytterligare personer som handläggare och domare. Det är väldigt tidsödande speciellt att hitta domare, säger Peter Enander.