Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylprocessen präglas av misstro från Migrationsverket – det är dags för amnesti

/

Läkarintyg som efterfrågats förkastas av icke medicinskt kunniga personer. Ett specialistintyg avfärdas då det "inte skrivits på Migrationsverkets formulär", sista instans nådd – beslutet går inte att överklaga. Asylprocesser för afghaner är under all kritik, skriver Margareta Sidenvall och Ingrid Thyr.

Annons

Afghanistan tros bli blodigare än Syrien, enligt SvD 180917.

Efter avtalet mellan Afghanistan och Sverige i oktober 2016 minimerades möjligheter till en framtid i Sverige för människor med afghanskt ursprung. Avtalet var villkorat med ett biståndslöfte: pengar i utbyte mot utvisade människor. Flyktingar från Syrien får nästan undantagslöst uppehållstillstånd medan det för Afghaner blivit sällsynt – detta trots den allt mer eskalerande konflikten i Afghanistan. I Syrien råder ett förödande krig på förutsägbara platser. I Afghanistan slår självmordsbombare till utan förvarningar över hela landet – det finns inga säkra platser!

Asylprocessen präglas av misstro. Migrationsverket begär identitetshandlingar som anhöriga gör riskfyllda resor för att få fram. Handlingarna förkastas undantagslöst av samma myndighet som efterfrågade dem med beskedet "lågt bevisvärde". Migrationsverket fortsätter att utdela fabricerade födelsedatum trots en hårt kritiserad metod som gjort att rättsläkare över hela landet avgått i protest. Åldern höjs med 1 dag eller tre år – allt för att få beslutsdag och myndighetsdag att sammanfalla så att vederbörande kan utvisas som "vuxen".

Läkarintyg som efterfrågats förkastas av icke medicinskt kunniga personer. Ett specialistintyg avfärdas då det "inte skrivits på Migrationsverkets formulär", sista instans nådd – beslutet går inte att överklaga.

Den 30 augusti uppdaterade UNHCR läget i Afghanistan. Internflykt till Kabul avråds. Risken att dödas för civilbefolkningen är där störst i landet!

Trots UNHCR:s rapport samt upprop till gränspolis och rättsavdelningen på Migrationsverket om den försämrade situationen i Afghanistan deporteras L., 19 år, den 4 september till Kabul utan att förses med en krona på fickan. Hans mobiltelefon beslagtas och han förhindras att meddela sig med någon. Först från Kabul når han vänner i Sverige via messenger. Det av Migrationsverket utlovade mottagandet begränsade sig till tre dagar utan mat! I Kabul bomber och skjutningar varje dag! Efter fem dagar tar sig L. vidare tack vare överförda medel från vänner i Sverige. På måfå beger han sig till en annan stad. Han har inga anhöriga i livet – men detta "tror" inte Migrationsverket på. I sitt hyrda rum låser han dörren på kvällen för att läsa Bibeln. Att L. är kristen "trodde" inte heller Migrationsverket på.

Asylprocesser för afghaner är under all kritik.

Afghanistan är i år "världens blodigaste konflikt".

Backa – ge amnesti åt alla afghaner i Sverige!

Margareta Sidenvall

Hudiksvall-Nordanstigs Asylkommitté

Ingrid Thyr

Gävleborgs Asylkommitté

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons