Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylboendet ökar trycket på skolans beredskap

Asylboendet i Alfta blir det första asylboendet i Ovanåkers kommun. De flyktingar som kommer att bo där väntar på att få uppehållstillstånd. Det enda kravet som ställs på kommunen är att den erbjuder de barn och ungdomar som kommer en plats i skolan.

Det gäller även förskoleplats för barn mellan tre och fem år.

– Vi måste ju lösa det på något sätt, men med så kort varsel är det svårare. Det jag nu väntar på är mer information och får veta mer om antal barn och ungdomar, hur gamla de är och vilka länder de kommer ifrån, säger barn- och utbildningschef Solveig Landar.

– För de nyanlända flyktingbarnen finns en naturlig beredskap. Men i det här fallet med asylsökande barn finns ingen direkt beredskap om det skulle komma ett stort antal barn, säger rektor Anders Liljemark vid Alftaskolan.

De barn och ungdomar som kommer att bo i asylboendet har ingen skolplikt, men Solveig Landar tror ändå att barn och föräldrar vill att de ska gå i skolan.

– Det är bra att barnen och ungdomarna kommer till en verksamhet. Det är jätteviktigt att de får komma till skolan.

Skolan ska kunna erbjuda barnen och ungdomarna en plats inom en månad. Det stundande sommarlovet ger dock en viss respit.

Kan man säga att sommarlovet räddar det akuta läget?

– Det vet jag inte. Det är klart det blir någon vecka till. Men samtidigt går vi mot semestertider, säger Solveig Landar.

För nyanlända flyktingar, de som har fått uppehållstillstånd, är kvotflyktingar eller är anhöriginvandrare jobbar kommunen och arbetsförmedlingen på olika sätt.

När det gäller skolan finns en förberedelseklass i Alftaskolan, där de nyanlända barnen förbereder sig för att komma ut i en klass. För den som inte kan engelska eller svenska är extra undervisning i svenska viktig.

De får mycket stöd och hjälp att lotsas in i sin klass. Målet är att barnen så snabbt som möjligt kommer ut i klasserna. Det är en bra form av integration, enligt Solveig Landar.

I dag berörs ett 80-tal barn och ungdomar mellan sex och 16 år av den verksamhet som ryms inom ramen för förberedelseklass, var av ett 40-tal för det mesta är ute i sina klasser.

Men Anders Liljemark är inte säker på att de asylsökande barnen kommer att gå i Alftaskolan. Han kan se att skolan bedriver ren svenskundervisning till exempel i Alfta Qurens lokaler. Skälet är att det är osäkert hur länge barnen kommer att stanna i Alfta.

– Blir det täta byten, kanske byts två-fem barn ut i en grupp inom några månader, är det inte bra, säger Anders Liljemark.