Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylboende för upp till 200 personer

I anslutning till Alfta Quren blir det nu tillfälligt boende för upp till 200 asylsökande. På måndag den 9 juni kan de första flyktingarna ha anlänt till Alfta. På torsdag den 5 juni hålls en informationsträff för allmänheten med representanter från Migrationsverket om detta i Alfta Qurens restaurang.

– Vi bestämde när vi köpte fastigheterna och Alfta Quren att vi satsar i ett år. Vi hoppades att vi då skulle ha fått ekonomin att gå ihop, men när det nu närmar sig ett år och vi ekonomiskt inte har lyckats att fått det att gå runt så måste vi ändra inriktning. Och framförallt se till att denna fina anläggning beläggs, säger Alfta Qurens vd Sofie Berglén.

Man lämnade därför in ett anbud på tillfällig flyktingförläggning vid den senaste nationella upphandlingen av boendeplatser. Behovet av boendeplatser för asylsökande är stort just nu. I snitt anländer 600 asylsökande till Sverige varje vecka.

Den senaste nationella upphandlingen gäller 6 000 platser runtom i Sverige. Sammanlagt har Migrationsverket cirka 36 000 platser i olika boenden, men det räcker inte.

– I och med att det låg en upphandling ute att Migrationsverket sökte asylboenden så kände vi att det var något vi ville satsa på. Beslutet känns mycket bra då man får möjlighet att hjälpa behövande i nöd speciellt nu när Sverige går mot en skrämmande riktning vad gäller invandrarpolitiken. På det här sättet visar vi klart var vi står, säger Sofie Berglén.

Målet har även varit att rädda så många tjänster som möjligt trots att man har gått med förlust. Ingen personal är uppsagd, enligt Sofie Berglén.

– Jag vill även påpeka att det inte är Alfta Quren AB som kommer bli asylboende utan Fastigheterna på Kullen AB, säger Sofie Berglén.

Boendet är ett så kallat tillfälligt boende med plats för upp till 200 asylsökanden. Boendet har direktupphandlats och avtalet med Migrationsverket gäller från och med 28/5 till och med 15/9 med möjlighet till förlängning. Leverantören kommer att ansvara för drift och bemanning av boendet.

Migrationsverkets personal kommer tidvis att finnas tillgängliga på boendet. Hur ofta och när är dock inte klart i nuläget.

En direkt effekt av beslutet är att lunchserveringen stängde i fredags. Skälet var att luncherna var en förlustaffär varje månad på grund av för få lunchgäster. Även boendet upphör.

– Friskvårdsverksamheten och vårt gym kommer att fortsätta som vanligt. Och våra hyresgäster kommer fortsätta bedriva sin verksamhet som vanligt, säger Sofie Berglén.