Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åström nära flygkatastrof i tonåren: "Planet skakade"

Edsbyn rehabiliterar sig just nu på Teneriffa.

Kvar på hemmaplan är flygrädde liberon Fredrik Åström – som var nära en flygkatastrof i tonåren.

– Jag sade till Edling att det här går åt helvete, säger 30-åringen om dramat.

Edsbyn lyfte mot Teneriffa på tisdagen. Men två av startspelarna – Erik Persson och Fredrik Åström – blev kvar hemma i Edsbyn. Erik Persson för att han ska spela P19-VM i Oslo till helgen, Fredrik Åström för att han lider av flygskräck. En rädsla som bottnar i en dramatisk händelse i tonåren.

– Det är allmänt känt att jag är flygrädd, sedan har jag flugit en del ändå. Men jag tror att det var U17-VM i Ryssland när vi halvt som halvt kraschlandade med ett inrikesflyg.

Det svenska U17-landslaget var på väg hem när olyckan inträffade. Truppen skulle flyga från Kemorov till Moskva för att sedan lyfta vidare mot Sverige.

– Flygtiden inrikes var fyra timmar, men efter två timmar sade piloten något på ryska och vi började gå ner för landning. Då landade vi och studsade upp och ner. Jag sade till Edling (Jonas, lagkamraten i Edsbyn som också var med ombord) att "det här går åt helvete". Han svarade "nej, det är lugnt" – och sen bara kraschade vi, berättar Fredrik Åström.

– Det började spruta snö upp på fönstren och hela planet skakade. Vi kurade ihop oss till det tog stopp. Planet gled ut på en åker och hade kört över stora landningsbelysningar och det blev stort pådrag med brandbilar.

Alla passagerare klarade sig utan fysiska skador. Fredrik Åström tror sig minnas att även det finska U17-landslaget var ombord på planet.

– Vi fick vara kvar på flygplatsen i tolv timmar. Vi fick höra i efterhand att anledningen till landningen var ett oväder som gjorde att man inte vågade flyga vidare. Och landningsbanan var inte gjord för så stora plan. Den var för kort, helt enkelt.

– Vad man hörde i efterhand hade piloterna gjort det otroligt bra som lyckats landa. Och de gjorde säkert ett jättebra jobb, men det uppfattade man inte då, fortsätter Fredrik Åström.

Efter incidenten som tonåring har 30-åringen varit sparsam med flygningar – cirka fyra–fem gånger har det hänt, tror han.

– Men det har inte känts bra. Innan det här hände hade man ingen fundering på vad som kunde hända. Men man börjar fundera mer och mer efter det och man måste gå på magkänslan. Sedan har jag blivit äldre och kanske lite harigare, säger Fredrik Åström.

Hur tränar du nu när resten av laget är utomlands?

– Det är bara lite löpning och gym. Jag ska köra ungefär samma upplägg som dom och kommer att vila helt från skridskorna. Jag ska hålla i gång med rehab, gym och ha det bra med familjen och ladda batterierna.

Kanske lite avundsjuk ändå på att inte vara i värmen?

– Ja, det är självklart, det vore jätteroligt att vara där. Jag unnar dom att ha det bra där nere. Jag vet att jag har det bra här hemma med svenska vintern och att få umgås med familjen, åka skoter och fiska.