Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astrid blev Hudiksvalls lucia: "Det känns viktigt att få vara lucia"

Lucia är en viktig tradition tycker Astrid Melin, Idenor, Hudiksvall, som snart ska bli krönt till Hudiksvalls lucia.

– Jag anade att vi skulle hit, för jag kände igen guppen på vägen, säger Astrid Melin.

Läs mer: Och Hudiksvalls lucia 2013 heter ...

Hon står i köket hemma på Gammelbansvägen och där är det fullt med folk. Hudiksvalls lucia har sex tärnor och två föräldrar och så är en grupp företrädare från arrangerande Lions också på plats.

Som traditionen bjuder har luciaföljet samlats i S:t Jakobsgården tidigare på torsdagskvällen för att gå igenom programmet och börja träna in sångerna. Siw Stomberg från Lions berömmer redan tjejerna för deras sång. Därefter väntade en biltur med förbundna ögon innan det avslöjades vem som lottats fram till årets lucia.

Läs mer: Årets lucia finns i Hällsäter 2014

– Det känns bra tycker jag. Men det är också mycket nervöst att bli lucia. Det är någonting jag aldrig har gjort förut, säger Astrid Melin.

Hon går på Bromangymnasiet där hon läster första året på Handels- och administration. En tillvaro som hon trivs utmärkt med. Men på frågan vad hon gör på fritiden svarar hon först pluggar men ändrar sig sedan till att det viktigaste för henne är att umgås med vännerna.

Läs mer: Hudiksvalls lucia lottad 2012

Som lucia kommer hon och de sex tärnorna att få ett tufft program. Dels ska det repeteras, men redan på tisdag gör Hudiksvalls lucia sitt första framträdande och sedan väntar ytterligare trettio framträdanden fram till det sista, den 21 december.

Kröningen av Hudiksvalls lucia hålls alltid dagen innan lucia, det vill säga den 12 december och det sker traditionsenligt i Jakobs kyrka.

Vi firar alltid lucia här hemma så det känns viktigt att få vara lucia

Den mest känslomässiga dagen brukar vara då lucia besöker Hudiksvalls sjukhus. Det är speciellt att möta barn som är sjuka förklarar Börje Edoff, i Hudiksvalls luciakommitté.

– Vi firar alltid lucia här hemma, så det känns viktigt att få vara lucia för dem som gillar den traditionen, säger Astrid Melin.