Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astmasjuk tvingas bort från anpassad bostad.

Sjukpensionären Jonnie Ström lider av en svår astmasjukdom och kan bara vistas i en sanerad bostad. Den särskilt anpassade villan i Älgered har gjort hans liv drägligt.
Men nu slås allt i spillror. En låneskuld till banken tvingar honom och hustrun Birgitta bort från sitt älskade hem. Förgäves har de vädjat om hjälp från kommunen.

Paret har bott i huset sedan det stod färdigt 1991. Det specialbyggdes för Jonnie Ströms räkning och inreddes med material som inte var allergiframkallande.

Det var det bästa som hänt för 46 - årige Jonnie Ström sedan han insjuknade i mitten av 1980 -talet. Trots att hans tillstånd gradvis försämrats genom biverkningar från starka mediciner, har den goda livsmiljön hållit honom vid hyggligt mod.

– En katastrof att flytta härifrån. Jag kommer inte att klara en sådan omställning, säger han och kan vidimera med intyg från två behandlande läkare.

Två gånger under 2009 har paret begärt ett ekonomiskt bistånd för att komma ur sin svåra ekonomiska belägenhet. Men svaret blev konsekvent nej. Motiveringen var att de uppnår skälig levnadsnivå genom egna inkomster.

Bankens tålamod var då slut. Huslånen sades upp till full betalning och den kvarvarande skulden belades med högsta ränta. Paret Ström är skyldig 150 000 kronor.

– Vilken dag som helst kommer ett beslut från kronofogden om exekutiv auktion. Var ska vi ta vägen då, undrar Jonnie Ström.

På inrådan från sitt personliga ombud tänker Jonnie Ström gå vidare. Beslutet från den 20 maj i omsorgsnämndens myndighetsutskott ska överklagas till länsrätten.

Förvaltningschef Mats Collin säger att han aldrig kommenterar ett enskilt ärende. Kommunalrådet Sven-Åke Eriksson (C) är ordförande i myndighetsutskottet och han uttalar sig endast generellt av sekretesskäl. Påståenden från enskilda bemöter han därför inte.

– Socialtjänstlagen styr vår bedömning. Bistånd beviljas om den sammanlagda inkomsten inte når upp till existensnivån. Den som inte är nöjd med beslutet ska givetvis överklaga, säger han.