Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asta By blir regeringsfråga

Områdesbestämmelserna för Asta By blir ett fall för regeringen sedan länsstyrelsen avslagit en överklagning av ett kommunalt beslut.

Kulturintressanta Asta By blir en regeringsfråga efter att boende i närheten först överklagat det kommunala beslutet (28 april 2008) om antagande av områdesbestämmelser och därefter fått avslag i länsstyrelsen. Nu går de klagande vidare till Miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet för att få kommunens beslut upphävt.

Asta By, med gårdarna Erik-Anders och Västergården, är föreslagna som objekt i Sveriges ansökan till UNESCO om att göra Hälsingegårdarna till världsarv. Om ansökan beviljas ska gårdarna byggnadsminnesförklaras.

För att slå vakt om kulturvärdena i Asta By har kommunen antagit områdesbestämmelser som bland annat medför utökad bygglovsplikt.

De boende, som driver ärendet, menar att beslut i frågan fattats utan att berörda markägare informerats.

Länsstyrelsen påpekar i sitt beslut att ärendet varit ute på samråd till fastighetsägarna och dessutom varit utställt i rådhuset.