Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Assistansbyrå växer snabbt

Efter ett år har Susanne Westins assistansbolag växt från 0 till 50 anställda.

Annons

Från Susanne Westins gård i Garluö nordväst om Hudiksvall syns hästhagar i alla väderstreck. Upp till porten leder en rullstolsramp. Sedan hon startade sitt företag har det växt så det knakar i fogarna, och kontoret som hon har i en flygel i hemmet är fortfarande under uppbyggnad.

– Här ska det bli en egen ingång snart, säger Susanne Westin, och pekar på väggen som vetter ut mot gården.

Innan hon startade sitt företag hade Susanne Westin ett chefsjobb inom personlig assistans. I arbetet blev hon bekant med Niklas Bergendal, som också arbetade i en chefsposition i samma bransch. Nu är de båda assistentcoacher i Assistansbyrån Vilja.

– Formellt är jag ju vd, eftersom det är mig företag. Men jag kallar mig hellre assistentcoach, för det är mest jag och Niklas jobbar med. Vi finns där och coachar kunderna och assistenterna, säger Susanne Westin.

Poängen med att driva ett privat företag för personlig assistens menar Susanne Westin är att kunna erbjuda självbestämmande.

– Kunderna som vi arbetar med ska kunna styra sina egna liv. Därför vill vi inte bli för stora, säger Susanne Westin.

Just nu arbetar företaget i Hälsingland, Gästrikland och Västernorrland.

– På fredagen ska jag åka till Bollnäs och träffa en ny kund där, säger Niklas Bergendal.

Han menar att en bra personlig assistent måste ha förmågan att hjälpa till, utan att ta över.

– När jag såg hur en av våra assistenter i Umeå fungerade ihop med sin kund tänkte jag att så här ska det vara. Hon kan inte använda armarna. Men assistenten var så lyhörd, att det blev i slutänden kunden som lagade maten, säger Niklas Bergendal.