Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åskvädret orsakade flera bränder

Under tre timmar på lördagen fick räddningstjänsten åka skytteltrafik mellan bränder. Värst drabbades en villa i Orbaden.

Annons

Efter flera dagar med högsommarvärme slog åskvädret till på lördagen.

I Arbrå, Vallsta och Orbaden vräkte regnet ner samtidigt som himlen lystes upp av de kraftiga blixtarna.

Strax före klockan 16 slog blixten ner vid Stugvägen i Orbaden. Christina Hvirfvel – som driver Trollbo vandrarhem på stugområdet – säger att smällen hördes precis ovanför vandrarhemmet och att den var så kraftig att flera hoppade till.

Maken Staffan Hvirfvel berättar:

– Grannen ringde och frågade om vi eldade på tomten. Christina tittade ut genom fönstret och såg att det brann i huset mittemot. Det var öppna lågor.

Christina och Staffan var snabbt framme med både vattenhinkar och brandsläckare, i väntan på brandkåren. Husets ägare var inte hemma när branden utbröt.

När räddningstjänsten kom fram hade elden spridit sig uppåt i isoleringen mellan inner- och yttertaket. Brandmännen fick såga sönder stora delar av taket för att komma åt elden.

– Branden är till 99 procent orsakad av ett blixtnedslag. Elden har inte spridit sig inne i huset, men det är både rök- och vattenskador, säger räddningstjänstens insatsledare Johan Berggren.

Branden i Orbaden var bara en i raden under lördagen. Här är ett utdrag från räddningstjänstens svettiga eftermiddag i lördags.

Klockan 14.45: Deltidskåren i Arbrå rycker ut på ett larm om brand i villa i Hovsätter, Vallsta. Blixten orsakade ett överslag i en elkabel på utsidan av väggen, men inga omfattande skador uppstod. Räddningstjänsten kunde snart lämna platsen.

Klockan 14.58: Ytterligare ett brandlarm från Vallsta. Den här gången har blixten slagit ner i ett träd i Vallstabyn. Räddningstjänsten från Bollnäs är snabbt på plats och släcker branden.

Klockan 17.27: Gräsbrand efter riksvägen strax norr om infarten till Bolleberget. Ett område på cirka 5 x 5 meter brinner i en slänt vid Arbråvägen. Boende på andra sidan vägen rycker snabbt ut och hjälper till att släcka branden.

Klockan 17.51: Larm om brand i ladugård i Edstuga utanför Bollnäs. Blixten slår ner i en plåttrumma på ladugårdstaket. Räddningstjänsten rycker ut eftersom trumman börjat ryka.