Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åskvädret orsakade flera bränder

Under tre timmar på lördagen fick räddningstjänsten åka skytteltrafik mellan bränder. Värst drabbades en villa i Orbaden.

Efter flera dagar med högsommarvärme slog åskvädret till på lördagen.

I Arbrå, Vallsta och Orbaden vräkte regnet ner samtidigt som himlen lystes upp av de kraftiga blixtarna.

Strax före klockan 16 slog blixten ner vid Stugvägen i Orbaden. Christina Hvirfvel – som driver Trollbo vandrarhem på stugområdet – säger att smällen hördes precis ovanför vandrarhemmet och att den var så kraftig att flera hoppade till.

Maken Staffan Hvirfvel berättar:

– Grannen ringde och frågade om vi eldade på tomten. Christina tittade ut genom fönstret och såg att det brann i huset mittemot. Det var öppna lågor.

Christina och Staffan var snabbt framme med både vattenhinkar och brandsläckare, i väntan på brandkåren. Husets ägare var inte hemma när branden utbröt.

När räddningstjänsten kom fram hade elden spridit sig uppåt i isoleringen mellan inner- och yttertaket. Brandmännen fick såga sönder stora delar av taket för att komma åt elden.

– Branden är till 99 procent orsakad av ett blixtnedslag. Elden har inte spridit sig inne i huset, men det är både rök- och vattenskador, säger räddningstjänstens insatsledare Johan Berggren.

Branden i Orbaden var bara en i raden under lördagen. Här är ett utdrag från räddningstjänstens svettiga eftermiddag i lördags.

Klockan 14.45: Deltidskåren i Arbrå rycker ut på ett larm om brand i villa i Hovsätter, Vallsta. Blixten orsakade ett överslag i en elkabel på utsidan av väggen, men inga omfattande skador uppstod. Räddningstjänsten kunde snart lämna platsen.

Klockan 14.58: Ytterligare ett brandlarm från Vallsta. Den här gången har blixten slagit ner i ett träd i Vallstabyn. Räddningstjänsten från Bollnäs är snabbt på plats och släcker branden.

Klockan 17.27: Gräsbrand efter riksvägen strax norr om infarten till Bolleberget. Ett område på cirka 5 x 5 meter brinner i en slänt vid Arbråvägen. Boende på andra sidan vägen rycker snabbt ut och hjälper till att släcka branden.

Klockan 17.51: Larm om brand i ladugård i Edstuga utanför Bollnäs. Blixten slår ner i en plåttrumma på ladugårdstaket. Räddningstjänsten rycker ut eftersom trumman börjat ryka.