Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsikter om vindkraften i Ovanåker

Ovanåkers kommun är positiv till en utbyggnad av vindkraften i kommunen, men vill att den ska ske på ett ordnat sätt och enligt en genomtänkt plan. Nu har synpunkter på förslaget på den vindkraftplan som ska tas fram börjat komma in till kommunen och det finns både positiva och negativa meningar.

Annons

Hans och Karin Ungman i byn Skålsjön vill inte ha vindkraft i riksintresseområdet väster om Skålsjön, eftersom vindkraftverken inte passar in i den mycket säregna natur som finns runt byn Skålsjön.

Kjell Johansson på Ljusterö vill skydda Nybo fäbodvall, som ligger intill VK 4-området och riksintresseområdet.

Även för området nordöst om Öjung (VK 5) finns synpunkter. Det är Lars Elversson som påpekar att den visuella effekten av vindkraftverk i området skulle bli dominerande. Friluftslivet skulle påverkas negativt.

Vargas vildmarkslodge har synpunkter på området väster Mossbo (VK 3), som ligger drygt tre kilometer från anläggningen. Vargas vildmarkslodges Håkan Vargas Sundberg och Eva Ekström-Sundberg anser att det absoluta minsta avståndet ska vara med fem kilometers radie.

Finnskogsriket genom Maths Östberg anser att vindkraftanläggningar skall lokaliseras till redan exploaterade områden och inte till skogsbygder.

LRF:s kommungrupp anser att man absolut måste följa de riktlinjer som finns om den miljöpåverkan som kan uppstå vid uppförandet av vindkraftparkerna.

Mer läsning

Annons