Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arvsfonden besökte BL arena: ”Imponerande, vilken rymd”

Under torsdagen fick BL arena i Ljusdal för första gången besök av en av fotbollshallens största finansiär - Arvsfonden.

– Det var imponerande, vilken rymd. Det känns som en riktigt bra anläggning och det är den första av detta slag jag har sett och då har jag ändå varit runt en del, säger Per Lindmark, controller på Arvsfonden.

Han är en av dem som åker ut för att se så att projekten som fonden finansierat använder pengarna till det som var menat.

Det var i oktober 2015 som den annorlunda fotbollshallen på Älvvallen stod klar, med sina 26 ton som hålls uppe endast av luft.

Fotbollshallen som drivs av sex fotbollsklubbar kostade 23 miljoner kronor att bygga och av den summan stod Arvsfonden för en stor del, med ett bidrag på lite över 5 miljoner kronor.

– Utan bidraget från Arvsfonden hade det ärligt talat nog inte funnits en konstgräsplan över huvudtaget i Ljusdals kommun, säger Stefan Andersson, som sitter i styrelsen för BL arena.

I Arvsfonden samlas pengarna från de avlidna som inte har någon arvinge. I dag är fonden värd cirka 4 miljarder kronor som de finansierar i projekt.

– Vi försöker att informera om Arvsfonden så mycket som möjligt. Alla pengar de delar ut går ju till bra saker. Därför är det även bra att de säkerställer att föreningar och organisationer gör det de säger att de ska göra. Annars tappar det ju värdet, säger Stefan Andersson.

Läs även: Nu ska fotbollshallen i Ljusdal döpas – här är namnet

Under 2015 delade Arvsfonden ut cirka 630 miljoner kronor till olika projekt runt om i Sverige. För att få stödet ska projektet vara nyskapande och utvecklande för barn, ungdomar och personer med funktionsnedsättning. Det ska även finnas en plan för överlevnad då föreningen som bygger åtar sig att bedriva verksamheten i minst tio år.

– Det är målgruppen som ska vara med och bestämma. Vi ska göra av och med ungdomar, inte bara för ungdomar. I det här projektet antar jag att de ville ha en schysst inomhushall för att kunna träna på ett bra sätt under vintern, säger Per Lindmark.

Tidigare har alternativen varit att träna i gymnastiksalar eller på grusplaner. Om fotbollslagen velat träna i en hall har de varit tvungna att åka till Delsbo eller Iggesund.

– Det kostar både för miljön och plånboken att åka. Därför gör fotbollshallen skillnad. Nu har damlaget kunnat träna fyra gånger i veckan sedan innan jul och det märks när man följer dem i serien. Ljusdals IF har tre damlag i seriespel nu. Det märks en skillnad i alla föreningar. Framtiden ser lovande ut för fotboll i Ljusdal, säger Stefan Andersson.

Läs även: Bakslaget: Fotbollshallen hann stå i fyra dagar – nu ligger den ner

Läs även: TV: Matilda och Jonnah först ut i nya fotbollshallen: "Det är bra kvalitet"