Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arvingarna fyller 20 år i Tallåsen

Trots två decennier i branschen har Arvingarna kvar spelglädjen.
Och de spelar också gärna "Eloise" om och om igen.
– Vi får alltid en sådan respons på den att den blir rolig, säger Tommy Carlsson som på lördag spelar i Tallåsens Folkets hus.

Året var 1989. Under namnet Arvingarna - eftersom alla medlemmarna hade fäder i dansband - kastade sig fyra ganska "omogna" tonårskillar in i en väldigt mogen dansbandsbransch. Nu firar Arvingarna 20 år i branschen efter att ha varit med om dansbandsgenrerns nedgång och uppgång, som de själva var en stor del av, och nedgång och nu - efter "Dansbandskampen" - uppgång igen.

– Vikingarna var kungar, alla band hade ljusskyltar och kostym, och ville vara som dem, säger Casper Janebrink.

Alla utom Arvingarna som - efter ett första trevande år då de spelade Streaplers-covers och åkte snålskjuts på sina fäders framgångar med Flamingokvintetten - kom med en ny, rockigare dansmusik. Fast kanske inte yngre musik.

– Vi började köra låtar av Beach Boys och The Beatles och satsa mer på stämsång. Ingen av oss är särskilt duktiga på att spela instrument, och vi insåg ganska fort att vi ville lägga krut på sången, säger Casper Janebrink.

Två år efter att Arvingarna fötts spelade bandet på heltid. 1992 släpptes debutalbumet "Coola killar", de fick en Grammis, hade två låtar på Svensktoppen och gjorde 170 spelningar under ett år. Men året var 1993 när det riktiga genomslaget kom. Och det över en natt.

En kväll i hemstaden Göteborg då Arvingarna vann det årets melodifestival - med full poängpott.

– Jag minns att vi åkte till Boråsparken och spelade för 1 900 personer. Vi slog Flamingokvintettens gamla publikrekord från 70-talet, säger Casper Janebrink.

Vart de kom slog de publikrekord. Det var knökfullt på dansgolven och inhyrda vakter hade fullt sjå med att hejda skrikande tjejer som försökte planka in.

– Och vi sålde både t-shirts, kepsar, parfymer och lampskärmar med loggan på - fan att man inte köpte en sån själv alltså, säger Casper Janebrink och skrattar.

– Jag har sparat en grej, en cippo-tändare med loggan ingraverad, den är lite häftig, säger Tommy Carlsson.

Grabbarna själva njöt så gott de kunde, oförberedda som de var, på hysterin. De försökte surfa på framgångsvågen på ett stabilt sätt. De packade alltid upp och ner sina grejer själva - och skrev autografer i timtal efter spelningar.

– Vi byggde upp en fanclub på 6 000 personer, det går att jämföra med Carola på den tiden, säger Casper Janebrink.

Det är inte enda gången under intervjun som han refererar till Carola. Andra gången är när ämnet "Eloise" avhandlas. Det var den låten som blev bandets stora genomslag, och är fortfarande den de är mest kända för. "Eloise" är svår att toppa.

– Den är ju en av de starkaste schlagerlåtarna som spelas än i dag, att be oss toppa den är som att be Carola toppa "Främling". Okej, hon har gjort "Fångad av en stormvind" och så vidare, men ingen blir lika speciell som "Främling", säger Kim Carlsson.

Men det känns som att ni lever lite på gamla meriter, eller?

– Ja, ofrivilligt.

Spelglädjen finns där oförstörd efter 20 år, säger killarna, som med början i Göteborg i maj kommer att göra jubileumskonserter runt om i Sverige - för en sittande, lyssnande publik.

– Det blir roliga klipp, gamla scenkläder och alla gamla låtar - och vi ser fram emot att spela dem igen, säger Casper Janebrink.