Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årsbok 2016: Albert Viksten kunde skildra det hårda skogsarbetet så det känns i kroppen

Albert Viksten skrev kunnigt och inlevelsefullt om det tunga skogsarbetet. Det har sällskapet som hedrar hans minne tagit fasta på i sin årsbok för 2016.

Det kan vara svårt med årsböcker av sällskap som fokuserar på en enda person. Ämnen och teman kan snabbt tömmas ut efter några år när man bara har författarens böcker att utgå från.

Med Albert Viksten gäller förstås samma sak, Albert Viksten-sällskapet har funnits sedan 1981. Men eftersom denne stridbare skribent, bosatt i Färila, var verksam inom många områden så finns det mycket att ösa ur. Reseskildringar, dikter, miljöpamfletter, böcker om djur och natur och arbetarskildringar upptar en lång verkslista.

Årsboken för 2016 har tagit ett grepp om skogsarbetet som tema, och speciellt om huggning, körning med häst, flottning och kolning. Det är förstås ingen slump. Det är i år 50 år sedan kojbyn i Lassekrog, Vikstens hyllning till skogsarbetet och de människor som arbetade i skogen, invigdes.

Förutom Vikstens egna texter, som står ut som de bästa, finns också några andra skribenter med i årsboken.

Albert Viksten arbetade ju som skogs- och järnvägsarbetare, liksom sjöman, innan han blev journalist och författare. Det märks att han kan det han skriver om – det hårda arbetet i skogen och sammanhållningen av män långt borta från sina familjer. Jag läser med stort intresse utdraget ur "Eld och bröd", där den långa vakan för att bygga upp och passa kolmilorna skapade rent hallucinatoriska tillstånd hos kolarna. Här blandas sägner och skrock med rädslan för att förtjänsten ska ätas upp av elden om man inte kan kontrollera den.

Ett långt utdrag ur "Timmer" ger bland annat inblick i kojdagarnas leda och konfrontationer, när vädret tvingar huggarna att ligga kvar i den trånga skogskojan, liksom det farliga arbetet med flottningens olika moment.

Bildmaterialet tillför mycket till texterna. Många av dem är hämtade från filmaren Erik Erikssons arkiv, bland annat den fina omslagsbilden, som förvaras på Ljusdalsbygdens museum. Han gjorde ju filmer om skogsarbete och kolning och skulle vara värd en egen presentation i detta sammanhang.

Den som ännu inte blivit bekant med Albert Vikstens författarskap har här ett fint tillfälle att få en liten presentation av hans kvaliteter som skildrare av skogsarbetet, utifrån arbetarnas perspektiv.

Yngve Ryd, som ju skrivit böcker om såväl snö som eld, bidrar med ett utdrag ut "Timmerhästens bok" och i årsskriften finns även texter av kollegor till Viksten, som Olov Oskar Skyttner, Gustav Ångman och Gustav Hedenvind-Eriksson.

LÄS MER: Drömgångaren och hans räddare i ny bok

Trivsamt och trevligt på kojbyns 50-årsfest

Ny fotoutställning om Albert Vikstens liv

ÅRSBOK

Skogsarbete

Albert Viksten-sällskapets årsbok 2016