Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arne Bengter har matat fåglarna vid Lillfjärden sedan 1938

Natur, friluftsliv och fåglar har alltid varit Arne Bengters stora intressen, och han är en av Lillfjärdens fågelvänners trognaste fågelmatare – hedersmedlem i föreningen som han är. I morgon fyller han 94 år.

– Det blir ett lugnt firande hemma med familjen. Vi orkar inte så mycket längre, säger Arne Bengter.

Han föddes som yngst i en syskonskara på sju, och föräldrarna hette Hanna och J A Bengter. Mamma Hanna var musikalisk och sjöng och spelade gitarr tillsammans med sin syster på Baptistkyrkan.

Familjen bodde i ett tvåvåningshus på Kronobodsgatan 26 i Hudiksvall, och pappan hade 1919 startat firman Bengters rör AB.

1938 började Arne i firman som rörarbetshjälpare, men när en ingenjör de hade anställd i firman skulle sluta, tyckte både Arnes pappa och farbror att Arne skulle utbilda sig till ingenjör.

– Det var jag väl inte så väldigt pigg på, men jag kom in på Stockholms tekniska institut och tog en ingenjörsexamen i VVS 1943, berättar Arne.

Två år senare fick han ut sitt mästerbrev.

– Jag var lite för ung, så jag blev godkänd men fick vänta ett år, till 1945, för att få ut mästerbrevet.

Med Arnes mästerbrev innebar det att det var fyra anställda på Bengters rör som hade mästerbrev, Arne, Arnes pappa, samt hans två bröder.

Läs också: Hudikhistoria på berättarkväll

Genom åren har Arne upprättat mängder med VVS-konstruktioner och ritningar. Till exempel Hiabs kontorsbyggnad, etapp 2 i Hiabs fabrik, Sundins skidfabrik och mekaniska verkstad, virkestorken på Håstaholmen, kommunens växthus, Bil & buss i både Ljusdal och Bollnäs, yrkesskolan i Hälsingtuna, de åtta punkthusen i kvarteret Rönnen. Han har gjort VVS-ritningarna till villorna på Trekanten i Iggesund, till två hyreshus i Strömsbruk och pensionärshus i kvarteren Helenedal och Tutaren.

– Det har blivit lite genom åren, konstaterar Arne Bengter.

Ett av de mer långväga jobben firman gjorde var i Godhåb på Grönland.

– Det var lite knepigt, för jag visste inte hur temperaturen var där. Så jag ringde Radiotjänst och fick kurvor över klimatet så jag kunde dimensionera värmeanläggningen efter temperaturen.

Sen ville kunden att de skulle montera upp allt också, men ingen ville åka.

– Till slut offrade min bror sig och åkte dit. Det tog nog ett par månader, men kunden var så nöjd. De hörde av sig igen sen och ville vi skulle göra ett jobb till åt dem, men då sa vi nej, för ingen ville åka dit.

I 20 år var han ledamot i hälsovårdsnämnden, och han har även ett mångårigt engagemang i taxeringsnämnden.

Arne har alltid varit intresserad av att röra på sig. Han har spelat tennis i nästan 70 år, och gymnasierat med Hudiksvalls gymnastikförening i 35 år. Varje lördag klocka sju på morgonen träffades de i träningssalen på badhuset.

– Jag slutade där för ett par år sedan. Man blir lite yr i skallen när man blir gammal.

I början av 1940-talet tävlade han i brottning, bantamvikt, max 56 kilo, och tog till och med ett DM-guld 1943 i Arbrå.

Läs också: Fjolårets favoriter på plats igen

Men det som alltid legat Arne närmast om hjärtat är fåglarna och naturen.

Han har varit med i Friluftsfrämjandet och Turistföreningen tills den upphörde. 1938 gick han med i föreningen Lillfjärdens fågelvänner, och är i dag hedersmedlem där.

Han kan inte riktigt säga vad det är som gjorde att han fick sitt stora fågelintresse, men det började redan när han gick i skolan och han kände igen olika fåglars läten.

– Sen har det bara fortsatt. Jag var nere vid Lillfjärden så gott som dagligen. På den tiden fanns det 38 olika fågelarter där. Många dyrt inköpta som mandarinand, svarta svanar och svarthalsade svanar. Nu kanske det finns tio olika sorters fåglar i Lillfjärden.

En anledning till att det blivit så är att det är förbjudet att flytta fåglar. De är skyddade av jaktlagen, och då hjälper det inte att flytten handlar om att fåglarna ska leva vidare i högönsklig välmåga i Lillfjärden.

– Vi har försökt få flytta hit knölsvanar, men har fått nej flera gånger.

Arne har ärvt mamma Hannas musikaliska ådra, och spelar själv munspel.

– Det blir mest när någon fyller år och så där. Då brukar jag dra en liten melodi.

Något som Arne Bengter hållit fast vid under alla år är den dagliga fikastunden på Dackås. Fikaträffarna har en mångårig tradition. Det började med att affärsmän i Hudiksvall träffades på Iduna kafé varje morgon för att fika tillsammans. Nu är det ett gäng "gubbar" som samlas halv nio varje vardagsmorgon på Dackås för en timmes fikasamvaro. Och varje morgon, oavsett väder, promenerar Arne till fikaträffarna. Kanske blir det tårta till morgonfikat på Dackås i dag, på 94-årsdagen.