Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arla sänker mjölkpriset

Mjölkpriset till bönderna faller med 10 öre. Nu oroas kommunens bönder av Arlas prissänkning.

Den ökade produktion på mjölk internationellt gör att priset på mjölk sjunker till Arlas mjölkbönder. Sedan årsskiftet har Arla sänkt betalningen till bönderna fem gånger. Ett medelstort företag med 60-70 mjölkkor kommer att tappa 200 000 kronor det här året, det berättar Urban Delestig, mjölkbonde i Ljusdal.

– Vi har fått sämre betalt än vad vi trodde att vi skulle få. Det lät ju guld och gröna skogar när vi gick över till Arla. Men jag har inte märkt någon skillnad. Fast det hjälper inte att klaga, säger Urban Delestig som levererar kravmärkt mjölk.

Sedan årsskiftet har priset för vanlig mjölk minskat med 30 öre. Vid årsskiftet var priset 3,18 kronor, nu är det nere i 2,88 kronor. Med ekotilläggets minskning innebär det att Urban Delestig förlorar runt 800 kronor om dagen.

– Det är kännbart. För dieselpriset har ökat och foderkostnaderna är desamma, så intäkterna blir mindre, säger Urban Delestig som har 70 stycken mjölkkor och levererar 360 000 kilo mjölk per år.

Den prisnivå som mjölken ligger på i dag är så låg att många företagare knappt går runt, berättar Jan Thorén som är ordförande i LRF i Mellanljusnanområdet. Han har märkt av en oro bland medlemmarna.

– Prissänkningen kom mer kraftigt än vad vi hade förväntat oss. Jag tror att vi kan vänta oss en fortsatt berg- och dalbana vad gäller priset för mjölken, säger Jan Thorén.