Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arkitekturupprorets ”tävling” gäller skönheten på husfasader

Jag uppskattar om husfasader är utsmyckade som det gjordes på gamla hus. Det visar en viss respekt för människorna som skall titta på husen dagligen, skriver Björn Öman i en kommentar till en ledare av Lilian Sjölund.

Lilian Sjölund kritiserar Arkitekturupprorets utmärkelse av Bollnäs till den tionde fulaste staden i Sverige. Bollnäs har så sköna omgivningar säger hon. Ja, men Arkitekturupprorets ”tävling” gäller, som de säger, skönheten på husfasader och funktionen i centrum av städer. Då Hälsingland har tre städer kan ju bara de vara med i bedömningen här. Ingen kan väl säga att Bollnäs stadscentrum är vackert med Domus- och Åhlénsfasaderna i betong mitt i! Och inte blev det mycket vackrare med det i mitt tycke icke harmoniskt utformade torget som är alldeles för stort för att vara trivsamt.

Lilian Sjölund kallar föraktfullt dem som håller med Arkitekturupproret för bakåtsträvare och reaktionärer. ”Kvinnan måste behaga mannen” påstår hon till och med att vi tycker bara för att vi vill ha staden lite vackrare. Det var väldigt vad hon tar i. Jag är inte reaktionär. Men jag uppskattar om husfasader är utsmyckade som det gjordes på gamla hus. Det visar en viss respekt för människorna som skall titta på husen dagligen. Att skapa fula hus för med sig klotter och otrivsamhet. Är inte en stadsarkitekts uppgift att veta hur man gör en trivsam stad? En scen som inte har någon bakgrund annat än biltrafiken på Nygatan, det tycker jag inte är en scen utan ett blåshål. Stolar som sitter fast i gatubeläggningen och som man inte kan flytta. Det är inte särskilt trivsamt. Nej, det påminner om fantasilös Sovjetarkitektur.

Varför inte bygga alla nya hus i centrum i vackert trä? Det är faktiskt modernt och det ger mycket mer hälsingeprägling än takspånen på scenen.

Björn Öman

Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel