Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ärkebiskopen på besök i Järvsö: "Vi kan umgås trots våra olika religioner"

På Kramsta asylboende hade kvinnorna klätt upp sig inför det stora besöket och på Kulthammar hade många nyfikna samlats inför invigningen av meditationsrummet, som utfördes av självaste ärkebiskopen Antje Jackelén.– Det är ganska kyligt och mulet idag men det känns som att det är varmt och soligt, säger hon om stämningen under dagens besök.

Barnskratt ekar i korridorerna på Kulthammar. En liten pojke cyklar förbi, tillsynes ovetande om besöket som snart anländer.

Läs även: Familjedag i Järvsö för ortens asylsökande: "Viktigt anordna något för familjerna"

Det har gått över 100 år sedan en ärkebiskop senast besökte Järvsö församling och under måndagen var det åter dags.

– Jag ville tillsammans med Lamia besöka ett ställe där det finns asylboenden och där församlingen har varit involverad i arbetet. Just för att se hur det ser ut, faktiskt där det viktigaste händer, på församlingsnivån, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Med det i åtanke valde hon tillsammans med Lamia El Amri, från organisationen Islamic Relief, att besöka Järvsö för att titta på det integrationsarbete som församlingen bedriver.

Antje Jackelén säger att det finns de som ifrågasätter arbetet som Sveriges församlingar gör. Att påståenden finns som säger att de kristna inte har det bra på asylboenden, att det finns en konflikt mellan dem och muslimer.

– Då tänkte vi att det är viktigt för oss att få höra berättelser på plats och komma tillsammans och visa att det inte är så konstigt. Trots att vi har olika religion, kan vi umgås med varandra och har liknande frågor, säger hon.

Under vistelsen på Kulthammar invigde Antje Jackelén och Lamia El Amri ett meditationsrum för de boende. Ett rum till för alla, oavsett religion.

Läs även: Efter dödsolyckan i Egypten – stor sorg i Järvsö

– Jag tycker att det är ett bra initiativ. Det är jätteviktigt att ha ett sådant här neutralt rum för de som bor här. Det är viktigt för människor som kommer hit att hitta sin inre frid och det är viktigt för de praktiserande troende att hitta ett rum dit man kan gå och be sin bön, säger Lamia El Amri.

Besöket gick sedan vidare till ett boende för ensamkommande kvinnor och barn i Kramsta.

– Det var verkligen trevligt. Jag är väldigt glad och exalterad över att ha fått möta ärkebiskopen. Jag har aldrig mött en ärkebiskop på tumanhand tidigare, säger en glad Pationce Agho, som bor på Kramsta tillsammans med sin son Elias.

Läs även: På asylboendet: "För att folk ska må bra måste det till mer"

På de två asylboendena gick Antje Jackelén och Lamia El Amri runt för att tala med de boende som berättade om sin resa till Sverige och hur de upplever sin vistelse på boendena i Järvsö.

Schemat för dagen var tajt när de skulle vidare för ett besök på Integrationsföreningen, Järvsö kyrka och språkcafé.

– Det har varit en fantastisk uppslutning och ett fantastiskt välkomnande, säger Antje Jakelén om dagen i Järvsö.

– Verkligen, jag känner att jag har blivit kär i Järvsö. Jag skulle vilja flytta hit faktiskt, fyller Lamia El Amri i och fortsätter:

– Jag känner framförallt att invånarna som bor här kan se migrationen. Man pratar hela tiden och ser siffror på nyheterna men här möter de människorna. Det är en självklarhet att hjälpa till och stötta varandra. Att det är genom möten man kan lösa problem och det är viktigt känner jag att Järvsöborna kunde berätta om.