Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arizona räddas av skatten

Regeringen behåller energiskatten på råtalloljan.

Det innebär att Arizonas chemicals fabrik i Sandarne är räddad.

- Det känns jättebra och väldigt, väldigt glädjande, säger vd Per Lundman.

Arizona chemical är beroende av råvaran råtallolja, som förädlas till andra produkter i fabriken i Sandarne. Råtallolja uppstår som en biprodukt vid kemisk pappersmassatillverkning.

Råtallolja kan också användas för att elda med, till exempel i värmekraftverk. Men för omkring tio år sedan infördes en punktskatt på råtalloljan, vilket gjort det olönsamt att bränna.

Men punktskatten har varit kritiserad och inför årets budgetproposition har regeringen funderat på att slopa den. Det har hotat hela fabrikens existens.

Under söndagskvällen kunde riksdagsledamoten Sven Bergström (C) ge Per Lundman det lugnande beskedet att skatten blir kvar och att verksamheten på fabriken i Sandarne därmed är räddad.

- Det känns väldigt bra att lagen är berättigad, den fyller ett syfte och det handlar ju om att upparbeta en råvara så långt som möjligt innan man eldar upp den. Det jag tycker känns otroligt bra är att vi fått fantastiskt stöd av alla som lämnat remissvar, säger Per Lundman.

• Varför tror du skatten blir kvar?

- Jag tror att det är flera faktorer. Både uppvaktningen och lobbyarbetet, men det hjälper inte om du inte har ett bra case. I det här fallet har vi en bra case. Det finns ingen som kan skjuta sönder våra argument, därför har vi fått det politiska stödet.

• Är det inte farligt att som företag vara beroende av den här lagen?

- Vi är ju inte beroende av lagen, utan av råvaran. Det kan man säga att tillgången, när man inte rår över den själv, är alltid en oro. Den är inte bara att bara att gå ut och handla råtallolja, utan den uppstår som en biprodukt i en annan process. Det är alltid efterfrågan på råtalloljan, det är det största orosmomentet, säger Per Lundman.

• Hur har ni annars klarat er i krisen?

- Vi har klarat oss relativt bra. Vi har naturligtvis känt av i koncernen, men just Sandarnefabriken har kört med nästan full kapacitet hela tiden, det är den enda fabriken som gått med så hög nyttjandegrad, det är jätteroligt för oss, säger vd Per Lundman.