Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Argt och uppriktigt

I samband med Konstens vecka åker Delsbokonstnären Maria Norén runt i Gävleborg och har performance. I år är temat Arbetets konst och i Delsbo bjöd Maria Norén in till ett offentligt performance om arv.

Under torsdagen stod konstnären Maria Norén på torget i Delsbo. På backen hade hon lagt ut en bit linoleumgolv, på en klädhängare hängde klädesplagg i olika färger och på golvet låg en hög med skyltar hon skrivit själv. På stolarna framför linoleumgolvet samlades publiken.

– I dag, framför allt inom konst, finns behovet av att vara politisk och uppriktig. Det är inte svårt att öppna käften. Människor är så rädda att bli kritiserade men jag går i gång på ett nej. Är man inte tillräckligt arg är man inte tillräckligt uppmärksam och jag är jäkligt arg, säger Maria Norén.

På varje ort hon besöker under veckan lyfter Maria Norén ämnen som gäller just där och i Delsbo är det de stora gårdarna, kulturen och arvet som Maria gestaltar.

Läs mer: Maria Norén hade kreativ uppvisning i Söderhamn.

– Arv och sådant, vad man ska skita i och inte skita i. Det har varit 10 000 år av kvinnoförtryck. Man ärver. Jag har ärvt ett hus i Delsbo och jag har ärvt en folkdräkt, vilket ok det är att ärva en folkdräkt. Man ärver kläder, tankar och normer, säger Maria Norén.

Under torsdagens performance skulle Maria sy en folkdräkt inför publik.

– Jag har redan börjat med den här lappen där det står "Alla gånger jag önskat att jag är man". Är inte det fördjävligt att man ska behöva önskar det, säger Maria Norén.

Det är Gävleborgs fyra konstföreningar som tillsammans har bjudit in Maria Norén.

Läs mer: Konstens vecka med poetiskt arg performance

– Med årets tema Arbetets konst tänkte vi främst på arbetslösheten och vidare till arbetslösheten för konstnärer. Förslaget var att vi skulle ta in en rikskänd konstnär men vi sa nej. Vi har ju en massa konstnärer här så det kändes bara konstigt att ta någon utifrån, säger Anette Spjutsvik, medlem i föreningen Dellenkultur.

Läs mer: Utskälld på Dismaland