Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets underskott: 16,1 miljoner kronor

Socialnämnden ligger kvar på 2008 års budgetnivå, enligt ordförande Mathias Benke (S).

– Det är lite orättvist, när alla andra har fått mer pengar.

2008 låg socialnämndens budget på 73, 6 miljoner. I förslaget till fyraårsbudgeten blir ramen 73,2 miljoner kronor 2015, och det kan bli kärvt, tror Mathias Benke.

I år spräcker man budgeten med 16,1 miljoner kronor.

Men det finns inga planer på att öka nämndens budget. Nämnden ska klara sig på sin budget – med ett extra påslag på 7,4 miljoner nästa år för att genomföra nya rutiner som ska minska kostnaderna.

Och det finns en liten öppning för socialbidragen, som just nu jämställs kultur- och samhällsutvecklingsnämndens huvudvärk: kostnaderna för snöröjningen. Ingen vet hur mycket det ska snöa – lika lite som man vet hur den svajiga världsekonomin påverkar människors möjligheter att försörja sig.

Därför blir det särskilda regler för dessa poster. Överskott och underskott ska kunna jämna ut sig över tid – överskotten får inte gå till andra verksamheter och underskotten får inte drabba någon annan del av verksamheten.

Men läget är fortfarande pressat, eftersom antalet personer som får socialbidrag ökar. Sammanställningar från 2010 visar att 61 procent av de 623 personer som fick socialbidrag var arbetslösa. 60 bidragstagare var sjukskrivna, men fick ingen ersättning från Försäkringskassan.

Förändring i samhällets välfärdssystem brukar få effekter för socialnämnden. Därför har man från nämndens sida inlett ett samarbete med nämnden för lärande och arbete där personer som har levt länge på socialbidrag får parktik via Resurscentrum, och därmed kvalificerar sig för både a-kassa och sjukpenning, och slipper leva på socialbidrag.

– Det har varit en stor vinst för oss, men den har ätits upp av det kommer fler som behöver försörjningsstöd (socialbidrag), säger Mathias Benke.