Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets sjukaste månad

/
  • Indra, Loke och Mira går på olika avdelningar på Rosenvalls förskola och klarat vintern utan större sjukfrånvaro. De hämtas av Mikael Norgren som vet att det kan svänga snabbt när virus och baciller fått fäste i förskolemiljön.

Det heter februari men kallas vabruari – åtminstone inom Försäkringskassans väggar. Den sjukaste månaden på hela året. Statistik visar på rekordnivåer för sjukanmälningstal och vabdagar.

Annons

Den här dagen är alla 17 barn på plats på avdelningen Violen i Rosenvalls förskola, Söderala. Mikael Norgren drar overallen på Mira, 2 år och har just hämtat Indra, 7, och Loke, 4, på andra avdelningar. Bara en dörr bort ligger avdelningen Rosen, där sex av 16 barn är sjuka.

– Mina barn är på olika avdelningar och de drar hem allt. När det står magsjuka på den vita skylten vid dörren blir man riktigt orolig, säger Mikael Norgren, som ändå konstaterar att den här vintern varit bättre än den förra.

Då högg förkylningsbacillerna tag i hans familj och de stannade ett tag.

– Barnen drar på sig det först och blir sängliggande. Sedan drabbar det oss vuxna och då är barnen pigga när vi vill ligga still. Det borde finnas vård av en själv också, man blir rätt sliten.

Det sjuka februari visar sig i tomma stolar på arbetsplatser, skolor och förskolor – liksom i hälsoföretaget Previas siffror. Under månadens första vecka sattes ett nytt rekord då som andelen sjukanmälde sig var fler än fem procent (5,2) av de 150 000 anställda svenskarna i företagets undersökning. Motsvarande period förra året låg sjukanmälningstalet på 4,5 procent. Förkylning var den främsta anledningen till sjukanmälan (33 procent), den nästa vanligaste var vård av sjukt barn, vab, med 31 procent. Kanske är vi på väg att spräcka fler rekord? I fjol togs 630 000 vabdagar ut i februari, flest sedan 1993 vilket befäster februaris position som sjukmånaden nummer ett. I snitt ligger antalet uttagna vabdagar på 400 000 per månad.

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan vill inte sia om den månad som just nu pågår, först i mars har han de siffrorna. Men han tror att det knappast att det är färre vabdagar än 2011.

– Det här förklaras av att det är större barnkullar nu. Det är rekordmånga barn i förskoleåldern, det är inte så att barnen blir sjukare, säger han.

Ökningen kan inte heller förklaras av att vi är mer benägna att utnyttja föräldraförsäkringens möjligheter. Den tillfälliga föräldrapenningen (vab) används inte för 50 procent av barnen. Niklas Löfgren tror att det kan ha flera orsaker, som att mor- eller farföräldrar tar hand om sjuka barn, att föräldrar jobbar hemifrån då barnen är sjuka, att man inte har jobb och därför inte kan utnyttja försäkringen, eller att man tycker att det för krångligt.

– Vi undersöker det där just nu. Vi vill ju veta, om det skulle visa sig att det är en viss grupp som inte använder försäkringen så kan det vara läge att vidta åtgärder. Som att öka informationen eller ändra lagen.

Mikael Norgren berättar att hans familj nog hör till dem som är dåliga på att utnyttja vab. Han hinner jämföra erfarenheter med en annan förälder innan hans lilla gäng drar hemåt. Det är inte alltid lätt att veta om barnen är friska nog att gå till förskolan, inte heller att skilja en lätt förkylning från en svårare och en typ av snor från ett annat, enas förskoleföräldrarna om.

– Är det en bara lättare förkylning tycker jag att man kan skicka i väg dem. Om det bara är lite vanligt snor, jag menar, ungar snorar, säger Mikael Norgren.

Strax intill leker barnen på småbarnsavdelningen i snön. De gräver vid klätterställningen och kan få fram lite mjuk sand, en vink om att våren snart är här. Vintern har ändå varit lindrig för Rosenvall, både när det gäller sjukdomar och väder – två faktorer som går hand i hand, menar personalen på Rosen. De som utomhusaktiviteter som den rätta melodin för att förhindra sjukdomar och den här vintern har man varit utomhus mer än förra. Vidare tänker man på att ha bra handhygien och att små barn sover ute i vagnarna. Dialogen med föräldrarna är viktig och fungerar bra, enligt Rosens personal. Ibland får de ringa efter föräldrar då barnen insjuknat under dagen eller meddela att orken trutit för ett krassligt barn.

På förskolan Pusselbiten i Vågbro kämpar man också för att värja sig mot sjukdomar. Även här har kampen varit lyckad. Just nu drar en liten febersväng förbi och håller en handfull barn hemma. Motgiftet är att vara utomhus.

– Det har varit en ganska bra vinter och inte så kallt. Och barnen tycker ju om att vara ute också. I övrigt försöker vi hålla efter städning och vara duktiga med hygienen. Men det kan ju svänga på någon dag, säger Monica Tuohimaa på Pusselbiten.

På Försäkringskassan kan man redan se en ökning av antalet ärenden för 2012 och det jobbas för att hålla handläggningstiderna korta. Enligt statistiken blir vabdagarna färre med sommarens antåg, för att sedan stegras när hösten kommer. Då får barnfamiljerna åter brottas med det som borde vara en möjlighet men som blivit en fråga: kan man vara hemma – och vem ska vara det?

– Det här diskuteras nog i många hem, som en konstant förhandling. Vem ska vara hemma? De flesta vill nog gå och jobba, tror Niklas Löfgren.

Men de kollegor som knorrar över vabbande småbarnföräldrar ser inte hela bilden, menar Löfgren. Den svenska föräldraförsäkringen gör det lätt att både ha barn och arbeta och det ger en samhällsekonomisk vinst.

– Att kommentera någon som tar ut vab är ogenomtänkt. Skulle vi ha färre barn födda så skulle det på sikt bli problem med att finansiera välfärden.

Mer läsning

Annons