Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets lantbruksföretag finns i Storvik

Anna-Karin och Svenolof Sundberg som bedriver mjölkproduktion på gården Olors i Storvik fick utmärkelsen Årets lantbruksföretag 2011.

Det kungjordes från rådhustrappan i Gävle på lördagen, i samband med bondens marknad. Tre företag var nominerade, två från Gästrikland och ett från Hälsingland.

Lasse och Chatrine Rolfhamre som bedriver nötköttsproduktion på Per-Larsas utanför Ljusdal var enda nominerade hälsingeföretaget. De var inte besvikna över att inte vinna.

– Verkligen inte. Det har varit så roligt ändå under den här tiden. Det är nomineringen som är den stora grejen, sa Lasse Rolfhamre efteråt.

Evenemanget i Gävle inleddes med provsmakning från de tre gårdarna.

Rolfhamres bjöd på kött från sin gård. Kocken Pär Johansson på Växbo krog hade tillagat köttet i ugn. Det serverades i en honungsmarinad.

– Det var jättemört och fint. Det smälte i munnen, sa Lasse.

Mycket folk var i farten på bondens marknad, smakade och ställde frågor.

Vinnargården bjöd på ägg och pannkaka och den tredje nominerade gården, Jordnära produkter i Valbo som drivs av familjen Fredlund, bjöd på morötter i dip.

LRF och länsstyrelsen delar ut utmärkelsen för fjärde året.

– Vi vill att folk ska engagera sig i lantbruket, det är därför vi utser Årets lantbruksföretag, sa projektledare Hans Bovin.

Kriterierna för att bli nominerad är fokusering på miljö, uthållighet och företagande.

Vinnaren har utsetts genom omröstning på nätet. Men hur många röster var och en fick avslöjades inte.

– Vi menar att alla tre är vinnare, då alla har uppnått kriterierna, sa Hans Bovin.