Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets hästkörare finns i Hälsingeskogen

/
  • Fölet Hälsing får följa med sin mamma och Roger Svärd och Maria Strömbäck Svärd på olika uppdrag.

De kan köra stora och tunga ekipage, servera, sjunga och spela. Nu har Tur och ton utsetts till Årets hästkörare 2015.

Annons

Det var vid Föreningen Skogshästens årsstämma som det tillkännagavs att Maria Strömbäck Svärd och Roger Svärd bakom företaget Tur o Ton får utmärkelsen.

– Det är arbetshästkörarnas branschorganisation och det är medlemmarna som har fått nominera. Vi visste inte att vi var nominerade och blev väldigt förvånade och jätteglada, säger Maria Strömbäck Svärd.

Utmärkelsen tilldelas årligen den som har ”verkat i skogshästens anda, varit en bra förebild för andra medlemmar och allmänhet och gett en positiv bild av hästar i arbete”.

Tur o Ton har funnits i nio år. Maria Strömbäck Svärd har livnärt sig helt på företaget under de tre senaste åren, medan Roger Svärd är pensionär. De har tre nordsvenska brukshästar som de använder i verksamheten.

Priset för Årets hästkörare utgörs av en skakelklocka och den kommer att användas.

– Skakelklockor använde man när man körde virke eller kol. Det måste höras när man kör på smala vägar. Bjällror använde man bara för persontransporter, som när man åkte till kyrkan. Men vi brukar använda en skakelklocka under våra turer.

Maria Strömbäck Svärd har koll på historien. Det är en del av deras affärsidé, att kunna berätta både sanna historier och en del skrönor om livet i bygden där de verkar – som är i Orbaden och i Björnmyra, som ligger mitt i Hälsingeskogen. De andra benen i verksamheten är hästkörning, musik och att servera lokalproducerad mat.

– Vi har många olika uppdrag. På måndag ska vi till exempel köra demensboendet i Arbrå till Fornhemmet och spela upp till logdans. Vi körde nyligen några deltagare i världsarvskonferensen mellan Gästgivars och Orbaden. Och vi körde studenter till balen i Voxnabruk.

Till sin hjälp har de främst Maria Carlsson och Åke Robertsson.

– Maria är kusk och Åke är den som tar hand om maten. Sedan spelar vi tillsammans. Vi spelar helst i kvartett och är bäst när det är vi fyra tillsammans.

Annons