Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets företagare i Ovanåker: Tomas Gunnarsson och Drivex tar steget in i en ny epok

Det var hans pappa som startade Bengts mekaniska i Edsbyn för snart 50 år sedan och som blev verkstadsföretaget Drivex AB. Nu tar Tomas Gunnarsson och företaget steget in i en ny epok när hela Drivex efter återköpet finns i Edsbyn igen.

Tomas Gunnarsson har nu också utsetts till Årets företagare Ovanåker 2015.

Film: Här visar Tomas Gunnarsson runt hos Drivex i Edsbyn.

En ny tid inleddes för ett år sedan, då köpte Drivex Mekaniska AB tillbaka det totala produktprogrammet med alla rättigheter. Och hela Drivex kom åter att finnas på hemmaplan i Edsbyn, där allt startade en gång.

Läs mer: Drivex köper tillbaka Drivex

Bengts mekaniska startade som ett serviceföretag till sågverk och övrig industri. I slutet av 1970-talet presenterades Edsbyhuggen, som blev en stor försäljningsframgång. Den kan lättast beskrivas som en flistugg.

En annan viktig epok i företagets historia var när man tillverkade bland annat hytter till FMG ÖSA:s skogsmaskiner.

En direkt effekt av köpet i fjol blev en ökning av antalet anställda i Edsbyn med ett 10-tal personer. Bland annat tog man hem alla säljare och hela Drivex lager i Rossön i Jämtland transporterades ner till Edsbyn för ungefär ett år sedan.

I dag har Drivex 44 anställda och under högsäsong i produktionen november-februari ökar man med ytterligare fem-tio personer.

– Det skulle inte vara fel om vi blev större. Det skulle vara kul att göra det och skapa fler jobb till bygden, säger Tomas Gunnarsson.

Det var 2007 som Drivex försäljning såldes till Mählerkoncernen i Jämtland samtidigt som man lånade varumärket Drivex. Mählers produktion är inriktad på utrustningar för lastbilar och väghyvlar.

Tanken med köpet 2007 var att bredda sortimentet och kundkretsen.

Drivexs produktion är nämligen inriktad på utrustningar till traktorer och hjullastare, som hyvelblad, plogar och gaffelställ. Efter försäljningen fortsatte man i Edsbyn att producera som legotillverkare till Mählers och engcon under cirka åtta år.

– Vi fick 2015 en förfrågan från Mählers om vi ville köpa tillbaka Drivex och fortsätta sälja produkterna själva. För oss var det ett sätt att trygga att företaget blev kvar på orten, säger Tomas Gunnarsson och fortsätter:

– Köpet är väl det bästa vi har gjort känns det som. Med från Jämtland kom personer som passar så bra med oss. Andan i företaget är att alla ställer upp på varandra.

När nyheten om köpet blev känt möttes det av applåder hos de anställda vid Drivex mekaniska. Reaktionerna var med andra ord väldigt positiva.

Samtidigt kan Drivex och engcon/Mähler nu fokusera än mer på sina egna varumärken och kärnverksamhet.

Drivex AB räknar i år med att omsättningen kommer att hamna runt 100 miljoner.

Och Tomas Gunnarsson fick för bara några dagar sedan ta emot utmärkelsen Årets företagare Ovanåker 2015.

– Det känns jättehedrande. Man får en bekräftelse på att man har gjort något bra och att folk har sett och uppmärksammat det. Så kan jag känna i alla fall, säger Tomas Gunnarsson när han visar runt i de tre byggnader som Drivex AB i Edsbyn har i dag.

Han poängterar också hela personalens betydelse för framgången. Det är alla som tillsammans gör det stora jobbet.

Film: Här visar Tommy Olsson och Tomas Gunnarsson fiberlasermaskinen. Man kan här skära allt i plåtväg, även åt andra företag.

I den stora verkstaden, dit Bengts mekaniska flyttade runt 1970, utförs svetsningsarbeten både manuellt och med robotar. Där finns också den två år gamla fiberlasermaskinen som kan skära i plåtar av olika tjocklekar.

Där står också gasskärmaskinen och den 400 ton tunga kantpressen som kan bocka upp till fyra meter långa plåtar.

Det var också bland annat där Tomas började jobba i företaget, när han hade gått ut nian. I början svetsade han mycket och jobbade med montering.

Pappa Bengt var verkstadschef och Tomas farbror Håkan var vd. När Bengt drog sig tillbaka blev Tomas verkstadschef under en period.

I dag heter företagets vd Lars Lindgren och verkstadschefen Pär Andersson. Tomas jobbar mycket med att hjälpa säljarna och med marknadsföring samt produktutveckling. Just nu är det mycket förberedelser inför en del olika mässor.

Läs mer: Tomas Gunnarsson en av tre finalister till Årets företagare Ovanåker 2015

Läs mer: Tomas Gunnarsson är Årets företagare i Ovanåker