Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets företagare i Hudiksvall: "Det känns väldigt stort"

– Man blir rörd, sa Hudiksvallsläkaren och forskaren Mary Hägg efter att hon tillsammans med döttrarna kammat hem titeln Årets företagare i Hudiksvall.

Se livesändningen här:

Läs också: Hudikföretaget Myoroface får in 3,6 miljoner via investerare – vill expandera i Europa

Hennes munhantel, Iqoro, är grunden i företaget Myoroface som i dag drivs av döttrarna Ylvali Gerling och Linn Hägg. Forskningsresultaten med munhanteln betecknas som strålande, men Mary Hägg konstaterar att det tar tid att nå marknaden.

– Det krävs verkligen tålamod. Men vi är på gång i Storbritannien.

Munhanteln ger stor skillnad i livskvalitet för exempelvis strokedrabbade som får sväljsvårigheter.

– Du kan ju tänka dig hur det känns att inte kunna njuta av mat, till exempel, att inte kunna använda sin mimik eller att inte kunna kommunicera med andra. Kroppsspråket är ju 95 procent av kommunikationen, säger Mary Hägg.

– Vi jobbar inom en starkt mansdominerad bransch och vi har mycket att jobba mot, men vi har också mycket att vinna. På det här sättet får vi en chans att visa upp det för fler, konstaterar Ylvali Gerling.

Eva Cooper, distriktschef för Företagarna i Gävleborg berättar att de har satsat på lokala galor i länet med ambitionen att komma närmare företagarna under det som kallas Eldklotet. Förra året hölls en gala i Höghammarhallen i Bollnäs.

Se fjolårets gala: Vi sände live när årets företagare utsågs – så var galan

– Det blir inte någon stor, påkostad gala för hela länet, utan Årets företagare i Gävleborg kommer att utses på en middag vid Gävle slott i höst. Däremot kommer alla lokala vinnare att få möjlighet att åka på den stora galan för Årets företagare i Sverige i höst, berättade hon.

Hon tyckte att det var en hög nivå på kandidaterna och poängterade att de kom från väldigt olika branscher.

Läs även: Hudikbagare får kyrkans miljöpris: "Ett engagerat arbete som riktar sig mot utsatta"

Konkurrenterna om titeln var Hans-Erik Englundh, Borkbo Salteri som tillverkar surströmming på ett modernt vis och Dorothea Guth, Hudikbröd, barnläkaren som sadlade om till bagare och nu bakar ekologiska bröd på närproducerade råvaror.

Se också: Borkbo salteri satsar halv miljon på solceller

Fyra av de senaste årens länsvinnare har kommit från Hudiksvall.

– Det finns verkligen starka, innovativa och inspirerande förebilder som är precis den typen av företagare som vi vill lyfta fram, sa Eva Cooper.