Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets feministiska julklapp är en åsna

Har du fortfarande inte köp julklappar till nära och kära? Det kan vara svårt att komma på presenter till de som redan har allt. Ge en gåva till den som inget har är ett tips. För tredje året i rad utser Liberala Kvinnor årets feministiska julklapp. År 2009 är det en åsna.

Annons

Vi är många som ställer fram julkrubban så här års. En av figurerna i stallet är en åsna. Det är inte konstigt, åsnor kom tidigt i människans tjänst och de är fortfarande viktiga i utvecklingsländer.

Genom att ge bort en åsna i julklapp, via hjälporganisationer som Practical Presents, ActionAid eller Oxfam, uppmuntrar du kvinnors småföretagande. Åsnan hjälper kvinnor i utvecklingsländer att öka sina inkomster. Med åsna och vagn kan de transportera fler produkter till marknaden och tjäna mer pengar. I alla länder på jorden tjänar kvinnor mindre än män. Att äga är nyckeln till att kvinnor får mer makt och inflytande.

I många utvecklingsländer är det kvinnorna som sliter i lantbruket.

Åsnan kan dra plogen på åkern och ger gödsel för bättre skördar.

Åsnan gör det inte bara möjligt för kvinnorna att få med sig mer produkter till marknaden att sälja, utan också att få med sig viktiga basvaror hem, som matolja, ris och socker. En viktig sidoeffekt av att en kvinna får en åsna är att hennes barn kan fortsätta gå i skolan, istället för att behöva hjälpa mamma att bära varor till marknaden.

Haiti är västra halvklotets fattigaste land. På Haiti består terrängen mest av berg och det är svårt att ta sig till marknaden.

Ramatu Mahana som har fått en åsna med vagn av ActionAid berättar:

– Livet är fortfarande svårt, men sedan jag fick åsnan med vagnen behöver vi inte kämpa lika hårt som tidigare för att få allt att gå ihop. Och min dotter går i skolan igen.

Åsnan är stadig på foten och kan ta sig till svårtillgängliga platser. Men åsnor är även smidiga i städer, de klarar av trafikstockningar och är lätta att parkera. Att bära vatten är ett tungt kvinnogöra på många håll i världen. Smutsigt dricksvatten orsakar sjukdom och död. I ökenländer som Sudan tvingas kvinnor gå långt för att få tag på friskt vatten. Att ha en åsna att rida på till brunnen och som kan bära de tunga vattensäckarna hem är ovärderligt.

Åsnor är ett miljövänligt transportmedel, äter nästan vad som helst, klarar av extrem värme, blir gamla och är sällan sjuka om de behandlas väl. En tålmodig och klok åsna kan underlätta livet dramatiskt för en fattig kvinna och hennes familj. Ge din mest envisa vän en åsna i jul. Din gåva bidrar till en mer rättvis värld.

Birgitta Ohlsson (FP)

Ordförande för Liberala Kvinnor och riksdagsledamot

Mer läsning

Annons