Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets bästa mentor kommer från Njutånger: "Det här är så häftigt, så häftigt"

Njutångersbon Roger Sundström har blivit utsedd tilll Årets mentor i Gävleborg av Almi.

Almi driver ett ideellt mentorprogram och det är inom ramen för det som Roger Sundström har blivit utsedd till Årets mentor i kategorin tillväxtföretag. Under tisdagskvällen fick han ta emot sitt pris på Mentorgalan i Gävle.

–Det här var verkligen en överraskning. Det är svårt att beskriva vad utmärkelsen betyder. Men det är bevis på något.... Att vi har lyckats tillsammans. Min adept har växt och hans företag har växt. Jag brukar säga att jag är lika mycket adept som mentor, jag lär mig så mycket av det här, säger Roger Sundström.

Läs mer: Nytt mentorsprogram för företagare.

Roger Sundström har arbetat i mer än 20 år på olika ledarroller inom telekomindustrin och är idag aktiv som konsult i företaget Move Management. Det var Tomas Björs från Färila, som haft Roger Sundström som mentor, som nominerade honom till den här utmärkelsen.

– Han har ställt frågor som fått mig att tänka i nya banor och som fått mig att fundera över vem jag vill vara som företagare. Han har också haft tålamod att vänta in mig när jag inte haft några svar, han har lyssnat på mig utan att värdera, säger Tomas Björs i ett pressmeddelande.

Juryns motivering:

Årets mentor har visat stor förmåga att stärka och utveckla företagaren som har haft stor betydelse för adeptens utveckling både företagsmässigt men framförallt personligt. Mentorns goda egenskaper inom coachande förhållningssätt har fått adepten tänka nytt och se glädjen i företagaren och företaget igen.

Mentorprogrammet hos Almi ska ge företagare en möjlighet att utveckla sitt företag tillsammans med en erfaren person. Under ett års tid får man hjälp av en mentor. Roger Sundström har arbetat med olika adepter under tre års tid.

– Först var jag lite orolig, vad är en mentor för något? Det låter som något stort, något ouppnåligt. Men det är att dela med sig av sin erfarenhet och kunskap. Jag sa till mig själv; Roger, var nyfiken så kommer det här gå bra, säger Roger Sundström.

Vilka är de viktigaste uppgifterna för en mentor?

– Det är att lyssna, vara nyfiken, lyhörd och inse att jag inte kan svara på alla frågor. Jag brukar tänka att det är som coachning, att adepten har frågorna men även svaren. Ofta finns svaren i personens nätverk, man måste vidga sina vyer och se vilka man har i sin närhet, säger Roger Sundström.

Läs också: Gertrude från Edsbyn en mästare i mentorskap.

Fakta / Mentorprogrammet:

Utmärkelsen Årets Mentor för tillväxtföretag delas ut av Almi Företagspartner som på uppdrag av Näringsdepartementet driver ett mentorprogram för tillväxtföretag och nya företag. Genom Almi får en adept under ett år tillgång till en mentor som ställer upp ideellt. Både mentor och adept söker till programmet och paras ihop av Almi.