Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets avtalsrörelse handlar om att lösa lärarbristen

Lärarna är heta på arbetsmarknaden. Den som byter jobb märker det. Den kommun som ska rekrytera lärare märker det också. Lärarbristen är på mångas läppar och Lärarförbundet har lösningarna! skriver Lärarförbundet Ljusdal.

Annons

Att byta jobb kan vara en lönsam affär för lärare, särskilt om man byter huvudman eller kommun. Detta är något som allt fler upptäcker och även gör. Detta har också märkts i vår kommun. Bristen på lärare gör att lärare kan erbjuda sina tjänster till ett högre pris.

Lärarbristen är samtidigt en riskfaktor och ett hot mot landets framtid. Att lösa krisen måste hamna mycket högt på politikernas att-göra-lista. Låga löner, otillräckliga förutsättningar och hög arbetsbelastning är orsaker till att lärarbristen kvarstår. Med högre löner och bättre villkor skulle vi få fler och friskare lärare. Dessa faktorer skulle vara av stor vikt för lärarna och även för landet.

Sverige behöver fler lärare. Ljusdals kommun behöver fler lärare. Lärarbristen ökar i vårt land. År 2025 tros den ligga på 65 000.

Det är viktigt att behålla kompetensen i skolan. I dag är många osäkra på om de ska stanna kvar i yrket till pensionen. Det har vi inte råd med. Varenda lärare i skolan behövs! Utbildning måste också löna sig. I avtalsrörelsen yrkar Lärarförbundet för höjda lärarlöner. Lärares och skolledares löner måste fortsätta att uppvärderas. Arbetsgivarna måste även ge erfarna lärare en löneutveckling så att de väljer att stanna kvar i yrket.

Lärare och skolledare måste också få bättre arbetsvillkor för att sjuktalen ska kunna sänkas.

Lärare måste även få möjlighet att utvecklas under hela yrkeslivet.

Nu har ni politiker i kommunen möjlighet att i handling visa att ni tar lärarbristen på allvar. Det gör vi.

Lärarförbundet Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel