Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arenor med folkets stöd

Jag blev förvånad över ett inslag i Sportnytt på onsdag kväll angående ”arenaproblemen”. Det var en hel del bilder från Dina Arena i Edsbyn – ”Bandykyrkan” – och jag tycker att det i reportaget borde ha nämnts som exempel på ett lyckat arenabygge.

Annons

Och kommunalrådet missade verkligen chansen att peka på Dina Arena som ett lyckat projekt i jämförelse med många andra.

Där har kommunen inte behövt pytsa in en orimlig massa pengar. Vi är mer än 3 000 privatpersoner som har gått in som aktieägare och köpt aktier för 500 kronor och uppåt. Och detta i en kommun med bara drygt 11 000 invånare. Aktiekapitalet är nu drygt 10 miljoner och det ökar stadigt. Skuldsättningen är låg och driften klarar man utan att kommunen behöver täcka underskott år efter år.

Nog kan väl vi sportintresserade på andra orter också stötta arenor. Nu är det ju för sent vad gäller miljardprojekten i Stockholm. Men det borde just i de här fallen ha gått att ro hem 100-tals miljoner i stället för 10 miljoner som i exemplet Edsbyn. När det till på köpet är problem att klara driftskostnaderna på Göransson Arena i Sandviken trots att man fick den ”gratis” manar det till försiktighet.

I Uppsala finns ett embryo till modellen från Edsbyn. Till en bandyhall i Stockholm skulle jag och många andra också gärna bidra. Kommungummor och -gubbar – ha is i magen och kräv motprestationer. Det finns folk som vill ställa upp. Och Göransson Arena visar att om man tar i för mycket kommer det surt efter. Rätta mun efter matsäcken!

Torbjörn Lang

Märsta (och Edsbyn)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel