Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arenaplanerna tar ny fart

Tio månader av tystnad är över.

Nu sätter Hällåsen Arena AB ny fart på frågan om en inomhusarena.

En billigare variant av det tidigare projektet är huvudspåret.

– Vi har jobbat med hemläxan och har mer pengar att visa upp, säger styrelseordföranden Christian Ehn.

Annons

Genom ett pressmeddelande berättade Hällåsen Arena AB att det finns en framställan inlämnad till Söderhamns kommun beträffande finansiell medverkan i det kommande arenaprojektet.

I den nya tidsplanen är målsättningen att byggstarten på Hällåsen ska ske redan i år.

– Det blir en lightvariant med väggar och tak så att vi egentligen bara kommer inomhus, säger Christian Ehn.

I slutet av november 2012 stod det klart att arenabolaget inte lyckades få med sig kommunstyrelsen. Den största skillnaden mellan då och nu är att den beräknade investeringskostnaden för att bygga anläggningen sänkts från cirka 52 miljoner till 39.5 miljoner.

Av dessa ska Hällåsen Arena AB stå för 25.5 miljoner.

Kommunens del av byggkostnaden är – enligt förslaget – en investering på 14 miljoner samt fyra miljoner per år för den löpande driften genom ett långvarigt samarbetsavtal.

Förra gången handlade kommunens del om större pengar – 18 miljoner respektive fem miljoner kronor.

När det gäller driftkostnaderna ska även arenabolaget vara med och finansiera med två och en halv miljon kronor per år.

– Nu har vi bantat ner projektet. Samarbetsavtalet med kommunen är en miljon lägre. Sen har vi sänkt nivån på investeringen så att vi inte behöver gå in med lika mycket egna pengar den här gången.

Styrelseordföranden Christian Ehn menar att arenabolaget i dagsläget har betydligt mer på fötterna och att de har försökt att rätta till bristerna från förra gången som gjorde att politikerna röstade nej.

– Vi har jobbat med hemläxan. En viktig och avgörande faktor är att vi själva har mer pengar att visa upp.

En del i detta är ett partneravtal för att finansiera arenabolagets del av de årliga driftkostnaderna. En annan del är ett inriktningsbeslut från Sparbanksstiftelsen som är beredd att bidra med en halv miljon. Och till sist en tredje som är aktieförsäljningen.

– Vi startade emissionen med mål på tre miljoner. Nu har vi 2,3 miljoner i tecknade aktiekapital och drygt 700 aktieägare, bland annat 40-50 lokala företag, som förbundit till sig att köpa aktier under förutsättning att bygget blir verklighet.

Hur känns det resultatet med tanke på att målet var 3 miljoner?

– Det känns bra. Jag tror att om det bara fattas ett beslut kommer de 700 000 kronorna som är kvar att gå av sig själv.

– Jag tycker också att det tyder på ett rätt så starkt stöd i Söderhamn. Vi har både privatpersoner och det lokala näringslivet med oss i projektet.

Att Broberg nyligen fick avslag på en ansökan om ett bidrag ur den sociala investeringsfonden med en motprestation av 8 000 arbetstimmar tror Christian Ehn inte kommer att inverka på utgången denna gång.

– Nej, de två sakerna hör inte i hop med varandra på något vis. Förhoppningen är att vi kan få ett beslut från kommunen så snart som möjligt. Helst under våren eller försommaren så att vi kan sparka i gång under 2014.