Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbråbos identitet stulen

Arbråbon har aldrig varit internetkund hos H&M. Ändå fick han häromdagen en faktura på drygt 3 000 kronor – för varor som hämtats ut i Borlänge.
Någon hade använt hans personnummer och öppnat konto i hans namn.
- Det här är inte alls ovanligt, säger Anders Sjödin vid Gävleborgspolisen.

Arbråbon, som är i 40-årsåldern, vill varna andra men inte framträda med namn.

- När jag anmälde det som hänt till polisen, fick jag veta att det fanns risk för att samma person använder min identitet till fler bedrägerier, säger han.

Polisanmälan gjordes på uppmaning av kundtjänsten hos H&M.

- Tyvärr ligger internetbedragare alltid ett steg före, säger Endla Larsson på företagets callcenter. Men Arbråbon ska inte betala någonting, hela summan på fakturan skrivs av när vi får en kopia på polisanmälan.

Bedragaren i det här fallet har använt Arbrånbons personnummer och adress i sin ansökan till H&M Shop Online – men med ett okänt mobilnummer och en e-postadress som inte heller stämmer överens med Arbråbons.

- De som drabbas går oftast skadeslösa ur sådant här, säger Anders Sjödin vid polisens brottssamordningsrotel i Gävle. Och det händer att vi kan spåra bedragarna.

Läs mer i lördagens Ljusnan.