Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbrå mot nästa nivå

I lördags satte Arbrå HK sigill på serisegern i division 2.
En stilig säsong värd att fira.
Nästa uppgift blir tuffare – att på allvar etablera sig i ettan.
Och söka dispens för en hall som inte håller måttet...

– Det fattas en meter på bredden. Egentligen krävs 20 meter, den här är 19, säger Arbrås idoge ordförande Janne Ohlsson, och blickar ut över Bollnäs sporthall där firandet pågår efter lördagens handbollsfest.

Blåvitt har just fått en välförtjänt stående ovation från en fullsatt hall efter 36–23 mot Täby och en säkrad serieseger.

Det är såklart tid att fira. Men det är också tid att se framåt.

Och klubbens ledning har en from förhoppning att få spela vidare i "handbollstemplet" på dispens.

Precis som förra gången det begav sig på division 1-nivå.

Det var en vända säsongen 2003/04, efter fyra poäng och en näst sista plats blev det snabb retur till tvåan.

Även klubbens tidigare sejourer i ettan har blivit kortvariga, en säsong 1999/2000 plus tre säsonger 1985-88, och i dåvarande seriesystem fanns även allsvenskan kvar som den näst högsta nivån.

Att i dag ta plats bland de bästa lagen på förbundets elitnivå ställer än hårdare krav. Arbetet för att svara upp mot dessa har redan pågått ett tag.

– Vi började fokusera framåt för flera månader sedan, men det är först nu vi börjar snacka framtid med spelarna. De behövde behålla sin koncentration på att fixa seriesegern, säger handbollsläraren/klubbens utvecklingsansvarige profil Magnus Dehlin.

I tvåan duger det med muntliga överenskommelser, men i ettan krävs kontrakt med spelarna.

Även ordförande Jan Ohlsson och marknadsgruppen har legat i startgropen.

– Vi var ju tvungna att vänta på att det blev helt klart innan vi kan köra på med en hårdare marknadsföring. Erfarenheterna från tidigare vändor uppåt har visat att det blir lite lättare att få sponsorer, och visst behöver budget vässas något. Men det blir inga stora merkostnader i ettan.

Arbrå HK omsätter cirka två miljoner per säsong, och så mycket mer behövs heller inte för att förverkliga visionen om spel i elitserien inom sex år.

– Jämfört med många andra sporter är handboll förhållandevis billigt, säger Ohlsson, väl medveten om att den kalkylen också bygger på att klubben i stort är självförsörjande vad gäller spelare.

Han vet också att det i skuggan av finanskris och nedläggningar är tufft att erbjuda nyförvärv jobb.

Enligt Magnus Dehlin finns heller inga stora behov av förstärkningar, förutsatt att dagens breda trupp hålls någorlunda intakt. Även om fler målvakter och en bra försvarsspelare finns på den konkreta önskelistan.

– Med än tuffare träning kan det här laget klara sig i ettan. Men tempot måste höjas ett snäpp, det går inte att lalla omkring i division-2-takt. Den här säsongen har ju tjejerna oftast haft sig själva som värsta motståndare.

Nästa säsong väntar hårdare bud när lag som Avesta/Brovallen, Skånela (klassisk hemvist för många hälsingeexporter), Tumba, Härnösand och Irsta står för motståndet.

Att möjligheter finns för en liten ort att med egen kraft ta sig hela vägen visar kometlaget Rimbo just nu. I fjol vann de tvåan i stor stil och är nu som norrettans topplag på väg upp i elitserien.