Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetstillfällena avvecklas

Det är samma syfte och mål som alltid när statliga verk och institutioner avvecklar arbetstillfällen ute i landet – och därmed ytterligare accelererar och koncentrerar översysselsättningen till Stockholm.

Nu senast var det SJ:s så kallade besparingar med svepskälet att spara en miljard. Tranås drabbas med förlusten av 95 anställda och ytterligare 68 anställda förlorar sina jobb i resebutiker runt omkring i landet när deras verksamhet avvecklas.

För Stockholms del så läggs ett skenvarsel på 237 (400 i hela landet) tillsvidareanställda i kosmetiskt syfte, för att vilseleda medborgarna tro att även vår huvudstad drabbas med förluster av arbetstillfällen. Samma sak upprepas gång efter annan. Nyss har ett flertal fångvårdsanläggningar lagts ned och verksamheten flyttats till Stockholmsregionen. Även vi i Hälsingland drabbades i en tidigare våg av centraliseringar av arbetstillfällen till Storstockholm när fängelset i Hudiksvall och Viskans anläggning i Medelpad flyttades till Åkersberga.

Ovan sagt är bara små axplock ur statliga verks och institutioners politiska uppgifter att avfolka landet och centralisera arbetstillfällen enbart till Stockholm.

Inte heller att förglömma det statliga företaget Jernhusen. Deras uppgift var att förvalta tidigare SJ-stationer i landet, med sina mycket vackra byggnader, men man lät dessa förfalla, inte minst i Hudiksvall. Därefter säljer de ut de fallfärdiga fastigheterna till målvakter, allt för att undvika renoveringsutgifter och skapande av arbetstillfällen utanför Stockholm.

I stället finansierar statliga Jernhusen byggandet av Friends arena, tvärtemot sitt statliga uppdrag. En skam som är dubbel då statligt byggande av idrotts- och evenemangsarenor i Storstockholm är illojal konkurrens mot övriga evenemangsarenor i Sverige.

Sören Molander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel