Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket hittade brister vid inspektion på Iggesunds Bruk

Vid en inspektion som gjordes av arbetsmiljön runt ombyggda rullmaskiner i kartongfabriken hittades att antal fel som ska åtgärdas.

En ombyggnad som har gjorts för att öka säkerheten vid en rullmaskin medför att det nu är omöjligt att se om någon person befinner sig i ett riskområde vid maskinstart. Det ska finnas speglar eller kameror för att operatören ska ha möjlighet att se om det befinner sig någon i närheten av maskinen anser arbetsmiljöverket.

Det ska finnas bättre automatiska skydd för att inte någon person ska kunna nå fram till maskiner i drift eller starta den om någon person befinner sig innanför riskområdet.

Så kallade gaffelbrytare ska bytas ut eller åtgärdas så att inte säkerhetsfunktionen sätts ur spel om gaffeln går av.

Det ska finnas brytanordningar under en lucka i golvet som ska se till att det inte finns någon i riskområdet om luckan öppnas under drift anser arbetsmiljöverket.

–Vid Iggesunds Bruk har vi sedan tidigare en plan för uppgradering av säkerheten vid våra rullmaskiner och omrullningsmaskiner. Redan innan Arbetsmiljöverkets inspektion hade rullmaskin 8 uppgraderats och vid inspektionen hade vi en konstruktiv diskussion om vilka ytterligare steg som kan tas för ökad säkerhet, till exempel att gå vidare med en motsvarande uppgradering av rullmaskin 10, säger Anna Lundh, säkerhetschef vid Iggesunds Bruk.

Senast den 16 augusti ska Iggsunds Bruk svara Arbetsmiljöverket.

– Påpekandena från Arbetsmiljöverket kommer sannolikt att leda till justering av vår befintliga plan, något som kommer att framgå av vårt svar på inspektionsmeddelandet, säger Anna Lundh.

Läs mer om Iggsunds Bruk här

Läs mer om Iggesunds Bruk som satsar på energiprogram