Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmarknaden behöver moderniseras

Det kommer allt fler tecken på att lågkonjunkturen snart har nått sin botten. Inom vissa branscher har det redan vänt.

Men antalet arbetslösa fortsätter att öka. I slutet av förra veckan var över 250 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det är mer än 100 000 fler jämfört med samma vecka förra året.

I höst väntas arbetslösheten stiga ytterligare då många varsel om uppsägning träder i kraft. Innan året är slut väntas arbetslösheten gott och väl ha passerat tio procent.

Men även om det är en negativ utveckling som förtjänar att tas på allvar, så är Sverige inte på något sätt unikt. Den globala lågkonjunkturen har resulterat i att arbetslösheten stiger inom hela EU-området.

Den stora diskussionen måste därför handla om vilka åtgärder som behöver vidtas för att inte arbetslösheten ska bli strukturell och på vilket sätt som arbetsmarknaden behöver moderniseras för underlätta för de arbetslösa att återvända i anställning. Eller kanske minst lika gärna starta ett eget företag, om sådana ambitioner finns.

Det krävs också en ordentlig diskussion om hur den höga ungdomsarbetslösheten kan reduceras. För tillskillnad från den totala arbetslösheten, där Sverige ligger i mittskiktet bland EU-länderna, hamnar vi i botten när det handlar om ungdomsarbetslösheten. Såväl om man tittar på den specifika ungdomsarbetslösheten eller på skillnaden i procentuell ungdomsarbetslöshet kontra procentuell total arbetslöshet.

Tittar vi i stället i andra änden av tabellen så hittar vi Nederländerna och Danmark.

Hur kan det komma sig? Finns det något vi borde lära oss av dem? Har de en annan struktur på sin arbetsmarknad? Visst är det så.

De flesta av de länder som ligger bra till i arbetslöshetsstatistiken tillämpar någon form av flexicurity-system. Det borde Sverige också göra.

Men motståndet mot en sådan svensk modell är stort. Inte bara från oppositionen, vars politik är resultatet av den höga ungdomsarbetslösheten.

Utan även bland allianspartierna, och då i synnerhet från Moderaterna.

Det här är mycket tråkigt, för Sverige behöver en mer dynamisk arbetsmarknad. En arbetsmarknad som utgår från vad som är bäst för företagen, de anställda och de som står utanför arbetsmarknaden men inte vill annat än komma in.

I stället verkar Moderaterna i sin iver att framstå som det nya arbetarpartiet hellre anpassa sin politik för att försöka vara fackföreningarna till lags.

Det är kanske riktigt ur ett kortsiktigt väljartaktiskt perspektiv, men det förbättrar inte på något sätt situationen för alla de som befinner sig utanför arbetsmarknaden.

Nu är emellertid inte allting becksvart. Tidigare har Centerpartiet verkat tämligen ensamt om att vilja få till en mer dynamisk arbetsmarknad, där säkerhet och flexibilitet kombineras. Men kanske kan man ana en attitydförändring hos Folkpartiet, som under Almedalsveckan lanserade en ny anställningsform – lärlingsanställning – och även vill se en större lönespridning.

Förhoppningsvis är detta ett tecken på att Folkpartiet har insett att något behöver göras och att detta är första steget på vägen att skapa en modernare arbetsmarknad.