Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslösheten på samma nivå i Söderhamn – trots Tp-nedläggningen

Trots Teleperformance nedläggning i Söderhamn för ett år sedan ökar inte arbetslösheten i kommunen.
De allra flesta som jobbade där har i dag sysselsättning, endast ett fåtal är öppet arbetslösa.
– Vi är på rätt väg, men vi vill se ännu bättre siffror, säger arbetsförmedlingens Mohamed Chabchoub.

Kommunen tappade närmare 500 arbetstillfällen när Teleperformance lade ner verksamheten i Söderhamn på mindre än ett år. Först ut var avvecklingen av kundservicen för Tele2:s företagsenhet i november 2013, den följde halvåret senare av ett varsel för övrig personal på privatsidan.

Läs mer: Alla partier i Söderhamn lovar fler jobb till unga

Trots chockbeskedet till de anställda och för kommunen fanns hela tiden en optimism om att klara situationen på ett bra sätt, men farhågor fanns ändå att arbetslösheten skulle nå toppnivåer.

Läs mer: Studiebesök ska hjälpa unga arbetslösa

Så här sa Mohamed Chabchoub, Södra Hälsinglands arbetsförmedlingschef, i maj 2014: "Jag är optimist. Jag har sett att det löst sig för de flesta som lämnat Teleperformance vid tidigare varsel. Det är få som har kommit hit och anmält sig, faktiskt".

Läs mer: Hyggliga utsikter för de varslade

Ett år har gått sedan Tp låste dörrarna i Söderhamn. Efter det har befolkningen ökat, de tomma TP-lokalerna börjat fyllas med ny verksamhet och arbetslösheten ligger still och minskar bland ungdomar.

Läs mer: "Tillsammans löser vi det"

Det sker samtidigt som andelen arbetslösa ökar något i länet.

Mohamed Chabchoub anser att framgångarna beror på samverkan mellan kommun, näringsliv och facket som tillsammans jobbar för att hitta lösningar i arbetsmarknadsråd.

– Vi har en bra tradition i kommunen med samarbete, det är tack vare det som vi löste TP-frågan på ett bra sätt. Vi mötte bland annat direkt med två i personalen som uteslutande jobbade med TP. Vi kartlade, matchade och satsade efter de sökandes behov, säger Mohamed Chabchoub.

Insatser som en ungdomskonferens i våras och höstens studiebesökssatsning där ungdomar besöker företag är riktade åtgärder som inte har någon direkt koppling till TP-nedläggningen, men kom ändå rätt i tiden, berättar Mohamed Chabchoub.

Arbetslöshetssiffrorna är långt ifrån bra, men Söderhamn som i decennier tillbaka haft länets högsta arbetslöshet, ligger inte längre i botten.

– Vi är på rätt väg, men vi vill se ännu bättre siffror.

Och visst finns det jobb. Vill man bättra på oddsen ska man bli ingenjör eller satsa på offentliga jobb inom vård och omsorg, tipsar Mohamed Chabchoub.

– Vi kan möta behov som krävs inom några år genom utbildningar på arbetsplatserna innan anställda går i pension. Vissa jobb kräver högskolekompetens, andra inte, säger han.