Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslöshet kräver mångsidiga lösningar

/

Att den svenska ungdomsarbetslösheten är en av de högsta i Europa har varit känt länge. 20 av totalt 27 EU-medlemsländer hade enligt Svenskt Näringslivs ekonomifakta lägre ungdomsarbetslöshet än Sverige första kvartalet i år. Den nuvarande regeringen har kritiserats hårt för hanteringen av ungdomars utanförskap.

Annons

Claes-Håkan Gustafsson vid Statistiska Centralbyrån (SCB) och Berndt Öhman, tidigare avdelningschef vid SCB, skriver på DN Debatt att statistiken feltolkas, mycket på grund av anpassning till EU när det gäller hur studerande ska räknas.

Ungdomsarbetslösheten var enligt Arbetskraftsundersökningarna 30 procent i april. Experterna från SCB anser dock att den gruppen direkt kan halveras, eftersom dessa ungdomar är heltidsstuderande vid exempelvis gymnasieskola och högskola. Gruppen som befinner sig i totalt utanförskap, dvs. varken arbetar eller studerar, skulle i så fall hamna på 6 procentenheter.

Oavsett sättet att analysera statistiken på och de slutgiltiga procentsatserna, är den här ungdomsgruppen den stora utmaningen för landets politiker, oavsett färg och ideologisk tillhörighet. Resultat från forskning visar att förebyggande åtgärder riktade mot barn och unga har en direkt effekt på minskade framtida kostnader för utanförskap och psykisk ohälsa.

Men just den riktningen på åtgärder har inte tagit så stor plats i den politiska arenan. Fokuset har mest legat på arbetsmarknadsåtgärder, vilket liknar sättet att behandla symptom i stället för sjukdom.

Att ungdomars utanförskap engagerar politikerna märks inte minst på antalet debattartiklar. Integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) har nyligen skrivit i DN (11/7 2010) att ungdomsarbetslösheten är ett nederlag för samhället och att detta är och har varit ett bekymmer för både hennes företrädare i socialdemokratiska regeringar, och för den nuvarande regeringen.

Mona Sahlin regerade starkt på Fredrik Reinfeldts uttalande under partiledardebatten, där han sagt att en viktig orsak till ungdomsarbetslöshet är att ungdomar inte söker jobb. Socialdemokraternas partiledare anser att fler utbildnings- och praktikplatser är lösningen på arbetslösheten. Utbildning i alla ära, men det måste även finnas jobb åt dessa utbildade personer.

Mer fokus borde även ligga på ett bättre företagsklimat, där det både är attraktivt och billigare att anställa rent allmänt. Eget företagande kan och måste vara alternativet även för de unga. För att främja ungas företagande är det viktigt att tänka igenom vilka budskap politiker sänder. Entreprenörskap ska inte vara en arbetsmarknadsåtgärd, utan ska präglas av drivkraft och vilja.

De rödgröna föreslår att ta bort arbetsgivaravgiften helt för de som anställer en arbetslös ungdom. Detta kan dock stigmatisera en redan utsatt person ännu mer och få en motsatt effekt. Centerpartiet har profilerat sig starkt i ungdomsarbetslöshetsfrågan genom förslag på ungdomslöner och LAS-uppluckring, men får dock inte medhåll från sina alliansvänner.

Den stora utmaningen för politikerna är den ungdomsgruppen, som varken arbetar eller studerar eftersom de inte vill eller orkar. Att lösa denna fråga är viktigt framförallt ur ett mänskligt perspektiv, men även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, då det är avgörande för tillväxten.

Mathias Grimpe, Centerpressens Nyhetsbyrå

Mer läsning

Annons