Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslöshet är ingen bra start

/

Ungdomsarbetslösheten är hög i Hälsingland. Oroande hög. Faktum är att andelen unga som är utan jobb är dubbelt så hög som i riket i övrigt.

Annons

Enligt Arbetsförmedlingens siffror är det i Ljusdal en femtedel, eller drygt 20 procent, av personer mellan 18 och 24 år som är arbetslösa. Antingen är de öppet arbetslösa, eller i någon form av program eller utbildning hos arbetsförmedlingen.

I Ovanåker ser det lika ut. En femtedel av de unga i kommunen står utan jobb. En extrem situation i Ovanåker. Där har det varit lätt för unga att få ett jobb.

I Bollnäs är det en lite lägre andel, drygt 16 procent av de unga är utan jobb.

Och i Söderhamn är det lite högre. Där är det drygt 20 procent av de unga som inte har något jobb.

I exakta siffror innebär det att över 1200 ungdomar i de fyra kommunerna går utan arbete.

Visst gör lågkonjunkturen sitt. Den är svår att påverka. Men det gäller att ungdomsarbetslösheten inte förblir hög när det vänder. Strukturell arbetslöshet bland unga är inte att leka med.

Och på sätt och vis är Sveriges ungdomsarbetslöshet redan strukturell.

Den har varit högre än andra jämförbara länder ända sedan 90-tals krisen.

Men de höga talen oroar. Det är unga människor som drabbas hårdast i en lågkonjunktur. Få nyanställningar och unga sägs upp först med LAS.

Inget jobb, inga pengar, svårt att få en bostad och ett självständigt liv. Att gå in i arbetslivet utan en möjlighet att försörja sig är en dålig start. Och kan lätt bli till en vana.

Vad gör då de länder som lyckats bättre än Sverige att få ut ungdomar i arbete?

En av de länder som lyckas bäst i Europa är Danmark. Danmark har under lång tid utvecklat en modell, Flexicurity, med aktiv arbetsmarknadspolitik, generösa ekonomiska stöd vid arbetslöshet och en flexibel arbetsrätt som gör arbetskraften mer rörlig. Danmark har en mycket låg ungdomsarbetslöshet. Där har Sverige mycket att lära. Dessutom är modellen framförhandlad av arbetsmarknadens parter.

Vad görs då idag i Sverige? Unga arbetslösa erbjuds idag praktik eller kortare utbildning efter tre månaders arbetslöshet. Av dem så är det hälften som får ett jobb.

Praktikplatser är en bra lösning. En ung person har ofta liten arbetslivserfarenhet och få referenser. Det kan man komma runt med praktikplatser. En chans att visa vad man kan för en arbetsgivare.

Och kanske är det lösningen för alla de som hoppat av gymnasiet se senaste åren. Det är en stor grupp. Främst från de mer praktiska utbildningarna.

Sverige borde titta på de framgångsexempel som finns. Det närmaste är Danmark. En flexiblare arbetsmarknad är en förutsättning för att ungdomar ska kunna få jobb. Ungdomsarbetslösheten är inte orsakad av lågkonjunkturen. Problemet fanns långt innan.

I den politiska debatten i Sverige har det allt för länge varit tabu att diskutera arbetsmarknaden och dess spelregler. Framförallt Moderaterna och Socialdemokraterna måste ta i frågan. Annars riskerar många unga människor att hamna utanför arbetsmarknaden under lång tid framöver.

Mer läsning

Annons