Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetslinje eller verklighet?

Arbetslinjen, det vill säga full sysselsättning för alla, är så långt ifrån verkligheten man kan komma.

Vi har i Sverige i dag 440 500 arbetslösa och det är en naturligt stigande siffra till följd av att jobben datoriseras och tas över av robotar.

Hur ska vi bemöta denna utveckling utan att den ses som ett hot mot jobben utan en välsignelse för oss med minskad arbetstid och ökad fritid? Är det genom att rösta rött i stället för blått?

Nej, det skulle troligen inte förändra någonting då båda parter strävar efter full sysselsättning samt att vi ska jobba både mer och längre. Frågar du någon om vad som skiljer dem åt kan nog de flesta inte svara.

Så vad skulle då kunna göra det möjligt för dem som faktiskt vill arbeta att faktiskt få det utan att behöva oroa sig över att bli av med jobbet till en robot eller minskad inkomst till följd av minskade arbetstimmar?

Genom en ovillkorlig rätt till basinkomst för att täcka sina mänskliga behov för sig och sin familj skulle vi kunna spendera mer tid åt familjen och saker vi faktiskt vill göra här i livet. Ett parti som verkligen kämpar för den frågan är partiet Enhet som vill föra en politik på människan och naturens villkor.

Med basinkomst skulle vi slippa mycket av ångesten över vad som händer om vi förlorar jobbet eller helt enkelt väljer att inte jobba utan kanske hellre vill vara hemma med barnen i stället.

Den som faktiskt vill jobba kan då få jobba och den som vill ägna sig åt konst, idrott eller kanske poesi kan då göra det utan att vara orolig över att inte kunna få mat för dagen kläder på kroppen och tak över huvudet.

Bara genom att ta bort alla olika bidrag och bara ha en dator som betalade ut en bestämd summa pengar åt alla som ska ha den så försvinner en massa onödiga jobb och folket slipper allt krångel. Faktum är att det inte finns en människa i Sverige idag som faktiskt har koll på alla bidrag man kan söka och administreringen av bidragen kostar skattebetalarna en massa onödiga pengar.

Linus Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel