Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetskväll gav "ny" utegård

I torsdags var det arbetskväll på Lillhaga förskola i Ljusdal. Efter den är inget sig likt på utegården. Där finns numera flera trädjur, en "bensinmack", stafflier och en jättestor aspstock i ena hörnet av gården.

Annons

Grejorna kostade inget. Föräldrar tog med materialet, snickrade och byggde.

På Lillhaga förskola jobbar tre pedagoger med 19 barn.

De arbetar de med utomhuspedagogik och genuspedagogik.

– Utomhuspedagogik och språk är våra hörnstenar. De går bra ihop med genuspedagogiken, säger Katarina Hovi, en av pedagogerna.

Innan den nya utegården kom till gick de runt med barnen på gården och frågade vad de brukade göra på olika ställen och vad de skulle vilja ha där.

Det kom både realistiska och orealistiska önskemål från barnen.

Några önskemål är nu uppfyllda.

Verksamheten pågår utomhus i mesta möjliga mån. Utrymmet är större utomhus och ljudnivån blir lägre. Barnen blir friskare och gruppen lugnare.

Genuspedagogiken innebär att fröknarna hjälper barnen att vidga sina vyer. Flickorna ska våga säga ifrån och göra vad de vill. Med killarna tränar de mycket på språket.

Läs mera om det här i morgondagens LjP.